Historie til folket!

- Det er ikke nok at vi sitter på hver vår tue og forsker, sier historiker Sanna Sarromaa. Hub mener at forskning må populariseres og bringes ut til folk. Med historiespillet Erobreren ønsker hun å skape begeistring for historiefaget.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Lillehammer - Les mer

Sanna Sarromaa er til daglig doktorgradsstipendiat innen mediert oppvekst ved Høgskolen i Lillehammer. Tross sin unge alder (26) har hun allerede lang erfaring som lærer og pedagog innen samtidshistorie.

Nye kanaler for formidling

- Unge folk har en litt annen måte å tilegne seg kunnskap på, hevder Sarromaa.

Tradisjonelle metoder som forelesninger og pensumlitteratur holder ikke i lengden. Ennå mindre lange akademiske publikasjoner i utilgjengelige fagtidskrifter.

- For meg er det viktig at historiefaget ikke framstår som noe kjedelig og nytteløst, sier hun. Historie er spennende, morsomt og underholdende. Dessuten behersker folk flest mye mer kunnskap enn de er klar over, sier Sarromaa.

Et historisk spill er hennes bidrag til at elever, studenter og andre rundt omkring i Norge blir begeistret for historie. Kall det gjerne historisk opplevelsesproduksjon. Spillet har hun utviklet i samarbeid med historiker og forfatter Hans Olav Lahlum.

Kunnskap på boks

Det tok ikke lang tid fra ideen om et spill ble unnfanget til det ble en realitet.

- Jeg hadde aldri regnet med at en idé går i boks, og blir til virkelighet så fort som det gjorde denne gangen, forteller Sanna Sarromaa.

Kunnskapsforlaget svarte umiddelbart på henvendelsen med begeistring.

- Dette kan tyde på at det er et behov for mer utradisjonelle formidlingsmåter der ute, tolker Sarromaa.

"Historiespillet Erobreren. Foto: Kunnskapsforlaget."

- Jeg tror at vi som fagfolk har en enorm mulighet til å nå ut nettopp ved å tenke nytt og kreativt innen formidling. Hvorfor ikke la studentene få teste sine kunnskaper gjennom å spille et spill i stedet for å ha tradisjonelt seminar en dag?

Individuell tilpasning

Historiespillet Erobreren er pedagogisk oppbygget. Det kan spilles på tre nivåer - fra historisk nybegynner til masternivå. For å bruke termene fra Kunnskapsreformen; spillet er “individuelt tilpasset”, og kan dermed spilles av hele familien eller av alle trinn på skolen samtidig.

- Det har også vært viktig for meg at spørsmålene handler om forskjellige historiske ting og fenomen, sier Sanna Sarromaa.

Historie er ikke bare generaler, mannlige presidenter og konger. Historie handler også om hverdagsliv, kvinneliv, prevensjonsmidler, sykdommer og mat.

Historiespillet Erobreren fåes hos alle landets bokhandlere.

Powered by Labrador CMS