- Leger som har ledig kapasitet, ved at de tar inn nye pasienter og har mulighet til å ta inn pasienter utenfor listen, ser også mer til “egne” ungdommer.
- Mens leger med lange lister eller stor andel eldre tar imot færre ungdomspasienter enn andre fastleger.
Det forteller lege og stipendiat Øystein Hetlevik ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen.
Oftere
Studien tar utgangspunkt i 1 717 leger og deres virksomhet.
Gjennom å studere registreringskort fra legene, som de sender til offentlige myndigheter, har Hetlevik kunnet se alder på pasientene og hvilken diagnose som ble stilt. Navnene er anonymisert.
På denne måten har forskerne skaffet seg omfattende oversikt over hvilke aldersgrupper som oftest besøker fastlegen, og hvilke som går minst.
Da ser de at ungdom mellom 15 og 19 år i gjennomsnitt besøker fastlegen 1,6 ganger i året. Mellom 20 og 24 år er hyppigheten steget til 2,3.
Flere årsaker
Samtidig ser det ut til at faktorer som tyder på større arbeidsbelastning i praksisen gjør at legen generelt tar i mot færre ungdommer.
- Det ser ut til at slike forhold har større innflytelse på ungdomskontakt enn på kontakt i andre aldersgrupper.
- Andre undersøkelser som har sett på legekonsultasjoner og forhold med listen ikke finner så klare forskjeller i befolkningen som helhet, sier Hetlevik.
Grunnen til at leger med mange pasienter generelt tar i mot færre ungdommer kan være mange.
Noe av årsaken, tror Hetlevik, er at tilgjenglighet er spesielt viktig for ungdom, og at arbeidsbelastning i en praksis kan påvirke tilgjengelighet.
- Ikke aktiv nedprioritering
- Det er ingen grunn til å tro at det er noe aktiv nedprioritering fra legenes side, sier Hetlevik.
- Men om en ung person ringer til legen og deretter får beskjed om at det er tre ukers ventetid, så kan det være de dropper å søke hjelp.
- Unge pasienter henvender seg kanskje til et legekontor med en litt vag diagnose, som igjen gjør at man kan havne nede på prioriteringslisten.
Annonse
- Selv om de kan ha lidelser som de trenger å få behandling for. Og kanskje de da heller søker hjelp andre steder, forteller legen videre.
Ikke uvennlige
Hetlevik har fått kritikk for å ha brukt begrepet “ungdomsvennlige leger”.
- Noen mener at vi da sier at de andre er ”ungdomsuvennlige leger,” noe som ikke er riktig.
- Som sagt tror jeg ikke det er en villet handling fra noen leger at de tar imot færre ungdommer enn andre. Det er mer en konsekvens av en rekke faktorer som jeg har nevnt tidligere, som vi som fastleger bør være mer oppmerksomme på, sier Hetlevik.
Studien så også på hvilke diagnoser de ulike pasientene i gruppen 15-24 år kom til legen for.
Der dominerte muskel- og leddsmerter, etterfulgt av luftveissykdommer og psykiske problemer.