Annonse

Bevisste unge jenter

Fire av fem tenåringsjenter har brukt resept på prevensjon før fylte 20 år.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

– Prevensjonsbevisstheten blant norske unge jenter er stor, forteller professor Finn Egil Skjeldestad ved Universitetet i Tromsø.

Han forsker på kvinnehelse og i en studie fulgte han prevensjonsvanene til norske jenter født 1989. Data ble hentet fra Reseptregisteret der pseudonymiserte data om både foreskriver og bruker er registrert.

– Gjennom Reseptregisterdata kunne vi følge jentene fra de var 15 til 20 år. Det viser seg at fire av fem jenter benyttet resept på hormonell prevensjon. At så mange bruker prevensjon er gledelig, sier Skjeldestad.

79 prosent av jentene hadde brukt minst én resept i løpet av perioden.

Eneste studie i verden

Studien er unik på verdensbasis siden data fra både foreskriver og bruker aldri tidligere har blitt publisert.

– Dette er helt nye data. Den gir oss økt innsikt i hva slags prevensjon jentene bruker, hvem som bruker og hvor de får resepten fra.

Det viser seg nemlig at jentene i 17–18 årsalder oftere går til helsesøster enn lege for å få hormonell prevensjon.

– Jenter under 20 år kan få resept hos helsesøster. Dette er en ordning som har vart siden 2002. Studien viser at helsesøstrene foreskriver 1/3 av p-pillene som brukes, sier Skjeldestad.

Foretrekker p-piller

Skjeldestad tror den store bevisstheten på prevensjonsbruk kommer av at jentene har fått økt og lettere tilgang til prevensjon gjennom å kunne kontakte helsesøster på skolen i stedet for avtale time hos fastlegen.

– Tre av fire jenter hentet ut p-piller, en av ti kjøpte minipiller, mens hormonplaster, vagninalring og p-sprøyte er mindre brukt, sier Skjeldestad.

Gjenspeiler virkeligheten

Helsesøster Gunnhild Storås ved Tromsdalen videregående skole sier hun kjenner seg igjen i forskningsresultatene til Skjeldestad.

– Jeg har et bestemt inntrykk av at tenåringsjentene bruker oss helsesøstre i større og større grad. Når det gjelder våre konsultasjoner med ungdom, så handler en tredel av dem om prevensjon, forteller hun.

Helsesøsteren er enig i at dagens ungdom er meget bevisste og opplyste.

– Hvert år går vi rundt til førsteklassene for å fortelle dem at vi er her to dager i uka, men vårt inntrykk er at de allerede vet om oss. De er også flinke til å benytte seg av våre tjenester.

Storås forteller at jentene stort sett ønsker p-piller som prevensjon.

– Vi skriver ut resepter, men snakker også varmt om kondombruk. Vi har kondomer lett tilgjengelig utenfor kontoret, og de er gratis, avslutter helsesøsteren.

Færre tenåringsaborter

Professor Finn Egil Skjeldestad. (Foto: Elisabeth Øvreberg)

At jentene er flinke til å bruke prevensjon viser også Helsedirektoratets årsrapport som nylig publiserte at fra 2009 til 2010 sank andelen tenåringsaborter fra 15,9 til 14,1 per 1000 kvinner. Dette er det laveste tallet siden registreringen startet i 1979.

Forekomsten av tenåringssvangerskap holder seg også stabilt. Dette til tross for at tenåringers debutalder synker og at den seksuelle aktiviteten øker.

Til sammen ble det utført nærmere 16 000 svangerskapsavbrudd i Norge i 2010. Aborttallene var høyest blant kvinner i alderen 20–24 år.

Referanse:

Skjeldestad: Forskrivning av prevensjon til unge kvinner, Tidsskrift for Den norske legeforening, 2012; 132:292-4, doi: 10.4045/tidsskr.11.0637.

Powered by Labrador CMS