Det er mangel på samisktalende leger i primærhelsetjenesten i det samiske kjerneområdet. Samisk kvote ved medisinstudiene i Tromsø og Bergen hjelper ikke.
Undersøkelsen omfatter 38 studenter (24 menn og 14 kvinner) som ble tatt opp på samisk kvote i perioden 1963-1986 og 1991-2000.
18 studenter ble tatt opp ved Universitetet i Bergen og 20 ved Universitetet i Tromsø. 29 av disse var fra det samiske kjerneområdet.
Færre jobber i samisk kjerneområde
93 prosent av legene utdannet på samisk kvote har i løpet av karrieren så langt vært innom én eller flere jobber i Finnmark eller Troms.
I løpet av de første ti årene med kvote startet alle kandidatene karrieren med å jobbe minst to år i primærhelsetjenesten i Finnmark, og halvparten jobbet i det samiske kjerneområdet.
Kun én av fire i den neste generasjonen har jobbet i primærhelsetjenesten i det samiske kjerneområdet.
4,6 prosent av årsverkene som kvotelegene har utført, er hittil utført i primærhelsetjenesten i det samiske kjerneområdet. Det vil si 0,7 årsverk pr kvotelege i gjennomsnitt.
Samisk kvote
I 1963 innførte Universitetet i Bergen en årlig kvote på to plasser for samisktalende samer på medisinstudiet.
Universitetet i Tromsø fulgte etter med en liknende ordning i 1991, etter å ha gitt tilleggspoeng for samisk språk siden etableringen av medisinstudiet i Tromsø i 1973.
Bakgrunnen for innføringen av samisk kvote i 1963, kan knyttes til Samekomiteens innstilling, som foreslo tiltak for å styrke og trygge samene økonomisk, sosialt og kulturelt.
Rettferdighet og nytte
Samekomiteen la vekt på rettferdighetsargumenter for samisk kvote: Å åpne dørene til medisinstudiet for en gruppe som historisk sett ikke hadde vært representert.
Universitetet i Bergen baserte derimot sin innstilling på nytteargumenter: Å skaffe samisktalende leger med samisk kulturforståelse for å gi en bedre legetjeneste til samiske pasienter.
Samisk kvote var i mange år et viktig virkemiddel for å utdanne samiske leger. I dag bidrar kvoten til at det utdannes et fåtall flere samiske leger enn det ellers ville blitt gjort.
Det høye utdanningsnivået i samiske kommuner, sammen med de øvrige kvotene på medisinstudiet ved Universitetet i Tromsø, fører imidlertid til at det er adskillig mindre behov for samisk kvote for å få samiske ungdommer inn på medisinstudiet enn det var før.
Annonse
Fortsatt mangel
Norut Altas funn bekrefter antakelsen som ble gjort ved opprettelsen av samisk kvote, om at leger gjerne arbeider i den landsdelen hvor de har sine røtter.
Men legene vender ikke tilbake for å arbeide i de samiske kommunene som de opprinnelig kom fra.
Det mangler fortsatt samisktalende leger i primærhelsetjenesten i det samiske kjerneområdet.
Det er liten grunn til å tro at opprettholdelsen av samisk kvote ved medisinstudiene i Tromsø og Bergen vil bidra vesentlig til å endre denne situasjonen.