Bedre behandling med oppdaterte helsearbeidere

– Nærmere 40 prosent av alle pasienter kunne fått mer effektiv behandling hvis helsearbeiderne var mer oppdatert om nye forskningsfunn, sier kanadisk professor.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Om programmet

Program for helse- og omsorgstjenester videreføres i en ny 5 års periode fra 2011.

Mer info fra avslutnings-konferansen, som fant sted på Gardermoen 31. januar, samt presentasjonene finner du her.

 

– Mye forskning om behandlingsmetoder når aldri frem til helsevesenet, sa Jeremy Grimshaw ved Ottawa Hospital Research Institute i et innlegg på avslutningskonferansen til program for helse- og omsorgstjenester.

Grimshaw har i lang tid sett på hvordan overføringen av kunnskap fra forskningsmiljøer til helsesektoren og beslutningstakere kan bli bedre.

– USA har investert store summer i medisinsk forskning de siste årene. Utbyttet av denne forskningen er ikke optimalt på grunn av mangelfull kunnskapsoverføring, sier professoren.

Dramatiske konsekvenser

Han forteller at dårlig kunnskapsoverføring fører til at nærmere en fjerdedel av pasientene får behandling som er unødvendig eller potensielt skadelig.

For å møte disse utfordringene mener Grimshaw det er viktig at beslutningstakere etterspør kunnskap fra forskningsmiljøer, og at forskerne blir bedre til å formidle sine funn.

– I tillegg til vitenskapelig publisering er det svært nyttig med lett tilgjengelige sammendrag. Helst både i en kortform, og i en noe lengre versjon. Det er viktig å tilpasse nivået til de ulike gruppene som vil ha nytte av forskningen.

Personlig kontakt, riktig timing og gode oppsummeringer er faktorer som kan bidra til at forskningsresultatene tas i bruk.

Vellykket webportal

Grimshaw forteller at det i Canada er det opprettet en webportal, som gjør det enklere å benytte forskningsresultater for helsesektoren og beslutningstakere: Health Systems Evidence

– Portalen ble opprettet som svar på kritikk fra beslutningstakere som mente forskningsresultatene var utilgjengelige og vanskelige å forstå. Ansatte i helsevesenet og politikere er ofte lite trent i å vurdere vitenskapelige artikler, og derfor må det tilrettelegges, understreker Grimshaw.

Professor Jeremy Grimshaw.

Han legger vekt på betydningen av systematiske oversikter.

– Disse er nyttigere enn enkeltstudier for beslutningstakere. Denne databasen inneholder bare systematiske oversikter, forklarer Grimshaw.

Han sier at det er mange spørsmål å forholde seg til innenfor dette feltet.

– Hvilken kunnskap bør overføres, hvem bør kunnskapen overføres til, og hvem skal sørge for kunnskapsoverføringen? Hvis kunnskapsoverføring skal opp-prioriteres, så er det viktig at forskningsmiljøene setter av ressurser til dette.

– De må ha aktiviteter som går ut over vanlig vitenskapelig formidling, og dette må skje i flere kanaler og nye formater.

Må finne ut hva som fungerer

Grimshaw sier det åpenbart er et behov for bedre tilgang til evidens fra helseforskning.

– Vi vet for lite om disse prosessene og hvilke tiltak som er mest effektive. Vi trenger helt klart mer forskning om dette feltet, avslutter Grimshaw.

Lenke:

Forskningsrådets program Helse- og omsorgstjenester (HELSEOMSORG)

Powered by Labrador CMS