Smertestillende kverker kreftceller

En ny svensk-norsk studie tyder på at kreftsvulster hos barn kan fjernes ved hjelp av vanlig smertestillende medisin. Studien har vakt stor oppsikt i Europa.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Førsteamanuensis Baldur Sveinbjørnsson og stipendiat Ingvild Pettersen ved avdeling for eksperimentell patologi, har deltatt i den norsk-svenske barnekreftstudien."

Det er forskere ved Universitetet i Tromsø og Karolinska Institutet i Stockholm som står bak studien som sist uke ble publisert i det internasjonalt anerkjente tidsskriftet “Cancer Research”.

Ved Karolinska Institutet mener man at resultatene av studien kan bli et viktig gjennombrudd når det gjelder behandling av de vanligste krefttypene hos barn.

Stimulerer kreftceller til selvmord

Det er de to vanlige smertestillende medisinene Voltaren og Celebra forskerne har funnet ut kan bli viktige verktøy mot barnekreftvarianten neuroblastom. Det er en av de vanligste krefttypene blant barn fra null til ti år.

Forskerne prøvde ut medisinene både mot celler som var tatt ut av svulster og menneskelige kreftceller som var injisert i rotter. Studien viser at begge medisinene forminsket kreftcellene betydelig. Resultatet var så oppsiktsvekkende at forskerne først ikke våget å tro det.

- Ja, men det var helt sant. Forenklet kan man si at tablettene virker på en måte som aktiverer “selvmordsmekanismen” i svulsten. Kreftcellene dør rett og slett, forteller førsteamanuensis Baldur Sveinbjørnsson, ved avdeling for eksperimentell patologi ved Universitetet i Tromsø. Det var ved hans avdeling hele studien startet.

Mot revmatiske smerter

Medikamentene Voltaren og Celebra er mye brukt som smertestillende ved revmatiske plager. En tidligere studie har vist at personer med gikt samt disposisjon for tykktarmskreft, ikke utviklet kreft når de brukte disse tablettene.

Ingen hadde imidlertid forsøkt å teste medisinene mot kreftformer hos barn, før man forsøkte det ved avdeling for eksperimentell patologi. Her forsket man i utgangspunktet på helt andre krefttyper, da de oppdaget effekten av smertestillende medisin på barnekreftsvulster.

- Jeg tok da kontakt med Karolinska fordi jeg visste at de hadde stor kompetanse på dette forskningsfeltet, sier Baldur Sveinbjørnsson.

Pasientstudier til våren

Forskerne har fått mye oppmerksomhet i svenske medier etter studien og mottatt en nordisk pris i Danmark. I Italia har studien blitt kåret til beste vitenskapelige bidrag når det gjelder barnekreft.

Studien skal nå følges opp med en større europeisk pasientstudie som skal omfatte flere kreftsyke barn.

- Studien starter til våren og flere sykehus i Europa skal delta, opplyser Baldur Sveinbjørnsson.

Powered by Labrador CMS