Fyller tanken og tar det coolt

En amerikansk sjøstjerne kan samle opp vann i kroppen som beskyttelse mot skadelig oppvarming foran en varm dag på stranda.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjøstjernen Pisaster ochraceus kan lagre kjølig sjøvann i armene for å beskytte seg mot sola ved lavvann, viser ny forskning. Sjøstjernen er en viktig predator i økosystemet på stillehavskysten av Nord-Amerika, der den særlig spiser skjell. (Foto: Sylvian Pincebourde)

Sjøstjernen Pisaster ochraceus som holder til på den amerikanske stillehavskysten har et utsatt liv der den lever i tidevannsonen. Ved flo sjø er den helt nedsenket i kjølig vann, men ved fjære sjø er den ofte eksponert for brennende sol.

Franske og amerikanske forskere har nå funnet ut at denne sjøstjernen har en helt spesiell strategi for å takle de store svingningene i temperatur gjennom døgnet.

Den kan nemlig suge opp vann under perioden med høyvann og lagre det i armene i perioden med lavvann.

Unik strategi

Ifølge en pressemelding er dette en nedkjølingsstrategi som aldri før er sett i noen annen art.

Sylvian Pincebourde ved Francois Rabelais University i Tours, Frankrike, og hans team har gjennom forsøk i dokumentert den spesielle nedkjølingsteknikken. Forskere ved University of South Carolina og University of California, begge USA, deltok i teamet.

De plasserte sjøstjerner i akvarium med vannstand som kunne varieres gjennom døgnet for å etterligne flo og fjære. Samtidig brukte de varmelamper for å regulere temperaturen.

Det viste seg at de sjøstjernene som ble utsatt for sterkest varme ved lavvann økte kroppsvekten i løpet av neste periode med høyvann. Dyra ble ikke fôret, vektøkningen måtte komme fra opptak av vann.

Bilde av tatt sjøstjerner med infrarødt kamera. Farger indikerer temperatur med rødt som varmt og fiolett som kjølig. Sjøstjernene er kaldere enn omgivelsene. (Foto: Brian Helmuth og Sylvian Pincebourde)


Lagrer i armene

Sjøstjernene har hulrom i armene, som brukes til å lagre sjøvann, går det fram av pressemeldingen.

Opplagringen av kjølig vann bidrar til å kjøle ned hele organismen. En varm, solrik dag med lavvann gir et signal til sjøstjernen om at den bør tanke opp ved neste høyvann.

Får signal

Forskerne sammenligner dette med at vi mennesker kunne sjekke neste dags værvarsel og så fylle kroppen opp med 7-8 liter vann om vi antok at det lå an til en varm dag.

Pisaster ochracesus har fem armer og holder til på den nordamerikanske stillehavskysten.

Det omtales på engelsk som purple sea star eller ochre sea star på grunn av de karakteristiske fargene.

De fleste individene er fiolette, men noen kan også bli okerfarget, lyserød eller brune.

Sjøstjernene som ble brukt i forsøket kom fra et naturreservat i California, der sjøstjernen er vanlig i fjæresonen.

Referanse:

Sylvain Pincebourde, Eric Sanford og Brian Helmuth: “An Intertidal Sea Star Adjusts Thermal Inertia to Avoid Extreme Body Temperatures.” The American Naturalist, nr. 6/174, desember 2009.

Powered by Labrador CMS