Selpest har nådd norskekysten

Selpestviruset som utryddet halvparten av steinkobbene i Nord-Europa i 1988 er tilbake. Nå er fire døde dyr funnet i Østfold og Vestfold. Veterinærmyndighetene frykter omfattende seldød i sommer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Selpestviruset PDV er svært smittsomt, og svekker selens immunforsvar slik at den får lungebetennelse og ikke kan dykke og skaffe seg mat. Dyrene lider en smertefull død, og det er ingen måte å hjelpe eller medisinere de syke selene på.

1 800 døde funnet

1 800 døde dyr er så langt funnet langs svenske og danske kyster, og forskere i Sverige har beregnet at minst 5 000 av totalt 19 000 dyr i Kattegat og Skagerak ikke vil klare seg gjennom sommeren.

De døde selene som er funnet i Norge hadde begynt å råtne etter å ha ligget lenge døde i sjøen, så veterinærmyndighetene har ikke tatt prøver av dyrene.

- Vi kan ikke se helt bort fra at det kan være andre dødsårsaker enn PDV-viruset, men vi regner med at det er det som nå er kommet, sier fylkesveterinær Ola Maagaard i Oslo, Østfold og Akershus til Aftenposten.

Smittefarlig

I tillegg til de fire døde selene som er plukket opp, er det kommet inn rapporter om flere døde dyr flytende i sjøen. De døde selene regnes som smittefarlig avfall, og blir destruert. Veterinærmyndighetene ber privatpersoner om å holde seg unna de infiserte selene. Mennesker kan ikke smittes, men viruset kan overføres til hunder.

Det er kommunene som har ansvaret for å ta seg av døde dyr.

Powered by Labrador CMS