Annonse
Dette er bare noen få av blekksprutene som er avdekket av forskerne. Dette er dypvannsblekksprut av arten M. robustus.

Forskere fant flere tusen blekkspruter over 3.000 meter under havoverflaten

De kaller det en blekksprut-hage.

Publisert

Det er fortsatt mye ukjent under havoverflaten, og forskere ante ikke at det fantes et sted som dette før det ble oppdaget i 2018. 

Utenfor California-kysten finnes et digert undersjøisk, vulkansk område. Det kalles Davidson Seamount og foten av den døde vulkanen er mer enn 4.000 meter under havet. 

Her finnes det mange hydrotermiske kilder. Det er vulkanske kilder som pumper varmt vann ut i det kjølige dyphavet. 

Rundt noen av disse varme kildene, på mer enn 3.000 meters dyp, fant forskerne mange tusen blekkspruter som ligger stille nede i dypet. Nå har forskere vært der nede og undersøkt hva blekksprutene egentlig gjør.

Under kan du se hvor det undersjøiske vulkanske området ligger.

Forskerne har altså funnet en slags blekksprut-møteplass, og de beskriver et sted hvor blekksprutene sannsynligvis møtes, parer seg, får egg, ruger eggene og til slutt dør. 

Forskerne var nede med undervannsfartøy i flere omganger mellom 2019 og 2021 for å følge opp og undersøke rugende blekkspruter. 

Blekksprut er vekselvarme dyr. Det betyr at kroppstemperaturen styres av hva slags temperatur det er rundt dyret. Alt går sakte når dyrene er kalde, og dypvannsblekkspruten kan ruge på eggene sine i mer enn fire år, ifølge forskningsinstituttet MBARI i California. 

Men dette stedet med varme kilder er tydeligvis populært blant blekksprutene som lever her. Forskerne fant at rugetiden kan være betydelig kortere her på grunn av varmen, ned mot 1,8 år ifølge forskningsartikkelen som er publisert i tidsskriftet Science Advances. 

Ilustrasjonsbilde av varme, vulkanske kilder utenfor Japan.

Blekksprutene som du ser på bildet i toppen av artikkelen, ruger på mange titalls egg på en gang. Eggene er under blekkspruten, og så legger blekkspruten armene rundt for å passe på eggene. 

Forskerne tror det varme vannet kan gjøre at både paring og ruging går bedre og at ungene kan ha større sjanse for å overleve. 

Men blekksprutene flokker hit i store antall. Det kan være langt mellom blekksprut på flere tusen meters dyp, men forskerne tror dette område kan være et sted de drar til for å formere seg. 

Blekksprutene som passer på eggene, vil også sannsynligvis dø etter at jobben med å ruge er over. Da har de brukt mye energi på å passe på eggene og holde rovdyr unna.

De døde blekksprutene bidrar også med næring til resten av økosystemet rundt de varme kildene. Forskerne peker på at slike økosystemer er dårlig utforsket. Det er dermed ukjent om slike steder er viktige for mange andre dyr som egentlig lever i kaldt vann, skriver de.

Referanse: 

Barry mfl: Abyssal hydrothermal springs—Cryptic incubators for brooding octopus. Sci Adv, 2023. DOI:  10.1126/sciadv.adg3247  Sammendrag

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS