Kolossblekkspruten er filmet i sitt naturlige miljø for første gang, 100 år etter den ble oppdaget, skriver Schmidt Ocean Institute.
Kolossblekkspruten er det tyngste virvelløse dyret på jorden.
Den lever godt skjult for mennesker, i mørket, dypt nede i havet rundt Antarktis.
De digre, mørkerøde sjødyrene blir noen ganger dratt opp til overflaten av fiskere. Arten ble først oppdaget i 1925 da det det ble funnet fragmenter av armene i magen på en spermhval.
Men ingen har filmet blekksprutene i sitt naturlige miljø i havdypet, frem til nå.
Voksne koloss-blekkspruter har øyne store som fotballer
Et ungt individ er nå filmet på en ekspedisjon til havområdene rundt Sør-Sandwichøyene sør i Atlanterhavet. Opptaket ble gjort 9. mars.
Den unge blekkspruten var bare 30 centimeter lang og ser ganske annerledes ut enn et fullvoksent individ. De voksne har øyne store som fotballer. De kan bli sju meter lange og veie 500 kilo.
– Jeg elsker faktisk at dette er vårt første glimt av det som kommer til å bli en ekte kjempe, sier Kat Bolstad ved Auckland University of Technology, til The New York Times.
Hun var med på å artsbestemme blekkspruten på videoopptaket.
I dette vakre, tidlige livsstadiet, ser blekkspruten ut som en liten glasskulptur, sier Bolstad.
Antagelig vil blekkspruten slutte å være gjennomsiktig når den blir eldre og får en rødlig farge, forklarer hun i The Conversation.
Filmet med undervannsrobot
Opptaket ble gjort om bord på forskningsskipet Falkor (too) i løpet av en 35-dagers lang ekspedisjon sør i Atlanterhavet. Målet var å lete etter uoppdagede arter.
Den unge kolossblekkspruten ble filmet på 600-meters dyp med undervannsroboten SuBastian.
– Det var vakkert og uvanlig, sier dyphavsøkolog Michelle Taylor som var om bord i forskningsskipet, til National Geographic.
Høyoppløselige bilder ble sendt til Bolstad og Aaron Evans som identifiserte arten basert på kroker på armene til blekkspruten.
– Vi ble veldig begeistret, og vi begynte å hyperventilere, sier Evans.
Annonse
Illustrasjon av en voksen kolossblekksprut.(Illustrasjon: 3dMediSphere / Shutterstock / NTB)
Vanskelige å få øye på
Enda har ingen filmet en voksen kjempe av denne arten i sitt naturlige miljø. Kat Bolstad har prøvd.
Blekksprutene er vanskelige å finne da de lever spredt i et stort havområde. Videre prøver de antagelig å unngå oss, sier Bolstad til The New York Times.
– De er veldig oppmerksomme på omgivelsene sine fordi enhver forstyrrelse i vannsøylen rundt dem kan bety et rovdyr.
Spermhvaler kan dykke dypt ned, og blekkspruter er favorittmaten.
Bolstad vil fortsette å lete.
– Jeg kan nesten ikke vente med å se hvordan en levende, voksen kolossblekksprut ser ut, hjemme i dypet der den hører til.
Har klart å filme kjempeblekksprut
De senere årene er det også gjort opptak av en annen diger blekksprut i havet. Nemlig kjempeblekkspruten.
De er omtrent like store som kolossblekkspruten, og finnes i alle verdenshav. Denne arten er også bare sett i live i sitt naturlige miljø noen få ganger.
En tre meter lang kjempeblekksprut ble filmet 630 meter under vann utenfor den japanske øygruppen Ogasawara i 2012. Nye opptak av arten i sitt naturlige miljø ble gjort i 2021.
I 2023 fikk en dykker i Japan svømme med et individ på nært hold.