Tolletaten beslagla 13 tonn fisk i 2024, ifølge NRK. Det var nesten dobbelt så mye som året før. Antagelig er det store mørketall.
Denne typen miljøkriminalitet er noe av årsaken til debatten om turistfiske, sier Keno Ferter, som forsker på fritidsfiske ved Havforskningsinstituttet.
Regjeringen vil nå få bukt med smugling av fisk ut av landet.
Men en av reglene som foreslås, får noen varsellamper til å blinke hos Havforskningsinstituttet.
Dette vil regjeringen
Fiskeridirektoratet, som har levert forslagene, tar til orde for at mengden fisk som turister kan ta ut av landet, skal reduseres fra 18 til 10 kilo to ganger i året.
Det foreslås også et forbud mot å fryse ned fisk for personer som ikke er bosatt i Norge.
Unntaket er for gjester ved en registrert turistfiskevirksomhet. Gjestene kan fryse ned like mye som de har lov til å føre ut av landet.
Havforskningsinstituttet har ikke i utgangspunktet noe synspunkt på hvor høy eller lav kvoten skal være, sier han.
– Det vi legger oss opp i, er at det må være en tydelig målsetning for tiltaket og en konsekvensutredning, både når det gjelder biologiske og samfunnsøkonomiske konsekvenser.
En mulig konsekvens av å redusere kvoten kan være at turister kaster fisk som de synes er mindre egnet som mat, hvis de får noen de synes smaker bedre, sier Ferter.
– Jo lavere kvoten blir, jo høyere blir faren for dette.
For hvis du som turist har bestilt en ukes fiskeferie, men raskt får full kvote, hva skal du gjøre?
Ferter har forsket på fang og slipp-fiske i Norge. Han har sett på hvorfor folk slipper ut fisk og hvor utbredt det er. Det er ganske vanlig, sier han. Hovedgrunnen er at fiskene er for små.
Men Ferter tror at kan det bli lavere terskel for å slippe ut skadet fisk.
Hvordan kan krympet kvote føre til mindre smugling?
Hvis målet er å få kontroll på smuglingen, må det vurderes hvordan en redusert kvote skal bidra til det, sier Ferter.
– Vi har allerede en kvote, og det har vært smugling, påpeker han.
Fram til i dag har det kun vært mulig å kontrollere personer som har tenkt å smugle fisk ved grensepassering, forteller Ferter.
Dette er forslagene
Redusere utførselskvote fra 18 til 10 kilo fisk/fiskevarer to ganger per år.
En aldersgrense på 12 år for rett til utførselskvote.
Et generelt innfrysingsforbud for personer som ikke er bosatt i Norge,
med unntak for gjester ved registrert turistfiskevirksomhet som vil kunne fryse inn
et kvantum som samsvarer med utførselskvoten.
Innfryst fisk skal være tydelig
merket med eier og fiskeslag.
Forbud mot innfrysing og utførsel av skjell og skalldyr.
Rapporteringskravet innskjerpes, ved at det endres fra «løpende» til «daglig»
rapportering av fangst.
Innføre krav til standardisert utførselsdokumentasjon. Hvis gjester
bryter regelverket, skal de ikke få utførselsdokumentasjon.
Forbudet mot å fryse ned fisk vil gi Fiskeridirektoratet mulighet til å kontrollere bedrifter på stedet.
– Det er veldig positivt, mener Ferter.
Alle som skal ta fisk ut av landet, må dessuten ha en standardisert utførselsdokumentasjon, ifølge forslaget.
Da blir det antagelig vanskeligere å forfalske denne typen dokumentasjon, sier Ferter.
Mener registeret må oppdateres
Men det aller viktigste er å kvalitetssikre registeret for turistfiskebedrifter så fort som mulig, mener Ferter. Det nevnes ikke i forslaget til nye regler.
Annonse
Undersøkelser tyder på at det er opptil 40 prosent feilregistreringer, sier Ferter.
I registeret står både bedrifter som er lagt ned og bedrifter som driver med noe helt annet enn turistfiske, sier han.
Havforskningsinstituttet trenger at oppføringene er riktige for å få god oversikt over hvor mye turister fisker.
– Neste steg er å se på fangstrapporteringen, som er mangelfull.
Stoler ikke på fangsttallene
– Det man får i dag, er fangstall som er selvrapporterte. Det er mange internasjonale studier som viser at slike selvrapporterte tall er svært upålitelige, sier Ferter.
Han viser til et eksempel fra Norge, da en turistfiskebedrift ved en feil rapporterte om 1,7 milliarder fisk som ble sluppet ut og en gjennomsnittlig fangst på 8,6 millioner fisk per tur. Se artikkel hos Kystmagasinet.
Heller enn at alle turistfiskebedrifter skal rapportere nøyaktige tall for fisket, tror Ferter at en annen metode ville gitt riktigere svar.
– Fra et forskningsståsted ville det vært bedre å bruke energien på å få registeret 100 prosent på plass og kjørt utvalgsundersøkelser.
Da tar man et tilfeldig utvalg av bedrifter i et år, som rapporterer og blir fulgt opp nøye.
– Så kan man oppskalere til totalen. Man får et estimat på fangsten og en beregning av usikkerhet.
Rask innføring
Annonse
Forslagene til regelendringer er tiltakene Fiskeridirektoratet mener vil kunne innføres raskt, allerede 1. april.
Det skal holdes høring om resten av forslagene senere i år.