Annonse

- Pisspreik om miljøbevegelsen

WWF Norge reagerer kraftig på professor Rögnvaldur Hannessons uttalelser om at miljøbevegelsen er den største trusselen mot fiskeriene. - Dette er rett og slett pisspreik, sier Maren Esmark.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hannesson hevder blant annet at den største trusselen mot fiskeriene i framtida ikke er overfiske og overdreven utnyttelse av fiskekvoter, men en tøylesløs miljøaktivisme.

Hannesson er professor ved Norges Handelshøyskole (NHH).

De fire store truslene

- Dette er rett og slett pisspreik. På FNs verdenstoppmøte om bærekraftig utvikling i Johannesburg i 2002, ble det sagt at de fire store truslene mot verdenshavene er: 1) overfiske, 2) introduserte arter, 3) forurensning og 4) klimaforandring. Det er altså ikke noen tvil om at det er dette som er de største truslene, sier Maren Esmark, rådgiver i WWF.

Hun tilbakeviser også påstandene om at miljøbevegelsens eneste mål med fiskeriforvaltningen er “å holde naturen mest mulig intakt - i sin rene og ubevarte tilstand”, og at fiske betraktes som en aktivitet som “bare til nød kan tolereres”.

- WWF er verdens største frivillige miljøorganisasjon, og den miljøorganisasjonen med flest antall mennesker som arbeider med marine spørsmål og havmiljø. I WWFs internasjonale målsetninger står det: “WWF skal arbeide for å bidra til å beskytte viktige deler av havets økosystem, og å støtte kommersielle fiskerier”, sier Esmark.

- Tilbakeviser totalt

- Dette tilbakeviser totalt det Hannesson sier. Vi er verdens største på dette og vi jobber for å støtte fiskerier. Det finnes kanskje noen små enkeltorganisasjoner som jobber for å legge ned fiskeriet, men det gjelder ikke de store organisasjonene, sier Esmark.

- Jeg kan gi et konkret på hva naturvernere driver med i forhold til fiskeri. I Senegal hadde WWF et prosjekt for å beskytte gyteområder og småfisk. Det ble gjennomført en kampanje på radio og tv. Det ble oppretta lukka områder. Dette medførte at man i løpet av tre-fire år fikk økt fiskeri, sier Esmark.

- Dette er gamle nyheter i Norge, hvor det er vanlig å stenge gyteområder. Det er imidlertid ikke alle steder dette kommer av seg selv. Derfor trengs det pressgrupper. Fordi vi er internasjonale kan vi ta gode eksempler fra ett sted og vise et annet sted, sier Esmark.

Kystfisket ikke bærekraftig

Hannesson påstår også at miljøbevegelsen bare kan akseptere fiske dersom det blir utført med primitive metoder av en minoritet de har lagt sin elsk på.

- Her henviser han nok til at naturvernere ofte har vært på venstresida politisk, og lagt sin elsk på kystfiskere. Det går imidlertid fint an å være naturverner og samtidig se at industrifisket kan være bærekraftig, sier Esmark.

Hun forklarer at Fiskebåtredernes forbund nettopp ba om en rapport som skulle utrede en eventuell miljømerking av torsken i Barentshavet. Sertifiseringsorganet Marine Stewardship Council (MSC) foretar internasjonal miljømerking for bærekraftige fiskerier.

- Forundersøkelsen viste at det norske industrifisket på torsk - altså de store trålerne - er bærekraftige, men at kystfisket får stryk fordi kysttorskbestanden for tida er på et historisk lavmål. Dette motbeviser totalt det Hannesson sier, mener Esmark.

Lenker:

FN: Overfishing: a threat to marine biodiversity
Fiskeribladet: - Kystfisket er en fare for miljøet
WWF: Working to set up Marine Protected Areas
Miljøverndepartementet: Havmiljømeldinga; Stortingsmelding nr. 12 (2001-2002): Utvikling av en helhetlig forvaltning av kyst- og havområdene

Powered by Labrador CMS