Kan bli full EU-stans i torskefisket

EU-kommisjonen advarte mandag om at det kan bli full stans i torskefisket i Nordsjøen neste år på grunn av fare for kollaps i bestanden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen er en rapport fra Det internasjonale råd for havforskning (ICES), som slår fast at bestanden av nordsjøtorsk er på et historisk lavt nivå.

Fiskeforskerne anbefalte fredag full stopp i fisket. EU-kommissær Franz Fischler venter en egen rapport 11. november.

- Om ikke rapporten sier noe helt annet, og det er svært usannsynlig, kan jeg ikke se noen annen løsning på kort sikt enn at vi må foreslå nullkvoter for torsk i 2003, sa Fischler i Brussel mandag.

EU forvalter torskefisket i Nordsjøen sammen med Norge, som har 17 prosent av bestanden.

Har advart

Fischler antyder at også andre arter kan bli rammet av en fangststopp.

Siden hyse og hvitting tas i et blandingsfiske med torsk, anbefalte forskerne i ICES at det heller ikke skal fiskes på de to artene neste år.

Fiskekommissær Fischler har lenge advart mot at altfor mange fiskere kjemper om altfor få fisk i EU.

- Jeg skal ikke si “hva var det jeg sa”, sa Fischler på en pressekonferanse mandag.

- Men etter å ha advart mot konsekvensene av ikke å gjøre noe gang på gang, er det bittert å se at vårt verste scenario bli virkelighet, la han til.

Han erkjente samtidig at mange europeiske kystområder kan få vanskeligheter om det innføres fullt fangststopp av torsk og andre arter.

- Det er derfor min plikt å vurdere om det er noen alternativer til å ta rådet fra forskerne helt bokstavelig, sa Fischler.

Kontroversielt

Fischler har lagt fram et kontroversielt forslag til reform av EUs fiskeripolitikk fra 2003. Han foreslår at 8 600 av EUs fiskefartøyer blir satt på land innen 2006. EU-kommisjonen vil dessuten legge om kvotesystemet, slik at særlig torskestammen kan gjenoppbygges til et forsvarlig nivå innen ca. fem år.

Men dette vil koste nesten 30 000 fiskere jobben, og særlig Frankrike, Italia og Spania har motsatt seg reformer.

Fiskeriminister Svein Ludvigsen sier til NRK at han støtter EU-kommisjonens krav om stans i torskefisket i Nordsjøen.

- Vi har fra norsk side den holdningen at dette er en fornuftig løsning, sier fiskeriministeren.

Han påpeker at Norge tidligere har vist vilje til å forby fiske når det er nødvendig av hensyn til naturressursene.

- Vi gjorde det med sild i sin tid. Vi har gjort det med lodde. Dette er nødvendig. Dette er en så klar anbefaling fra forskerne at vi ikke kan lukke øynene for det. Hvis EU er parat til å gå til dette skrittet, skal det ikke stå på norske myndigheter, sier Ludvigsen.

Han regner med at det vil komme reaksjoner fra norske fiskere.

- Det vil alltid være reaksjoner når man må gå til drastiske skritt. Men jeg har også tillit til at norske fiskere ser nødvendigheten av at vi sikrer ressursene i et evighetsperspektiv, sier Ludvigsen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS