Silda endrer vandringsmønster

Havforskningsinstituttet fastslår at norsk vårgytende sild er i ferd med å endre vandringsmønster, og at det ser ut til å dreie seg om en mer permanent endring.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Historisk har silda gjort endringer flere ganger, og det vi nå ser kan sammenlignes med mønsteret vi så i årene mellom 1962 og 1966, sier forskningssjef Åsmund Bjordal ved Havforskningsinstituttet til NTB.

Overvintrer

Det viser seg at nye årsklasser av silda velger å overvintre i havet fra Røstbanken til Tromsøflaket, og ikke i Vestfjorden som tidligere.

- Vi oppdaget dette i fjor, og har gjort nye undersøkelser i år som bekrefter det samme, sier Bjordal.

Han vet ikke hva årsaken til dette fenomenet kan være, men en teori er at det rett og slett er blitt trangt om plassen i Vestfjorden. Resultatene fra årets tokt bekrefter uansett at den yngre silda overvintrer i et område utenfor Eggakanten fra 69 grader nord til 72 grader nord.

Det ble registrert sild opptil 120 nautiske mil fra land. Undersøkelsen av silda ser ut til å bekrefte at gytebestanden er på mellom 6 og 7 millioner tonn. Av dette står i underkant av 2 millioner tonn i Ofotfjorden og Tysfjorden, mens resten står i det nye overvintringsområdet.

Endret gyting?

Silda skal snart begynne vandringen sørover til gytefeltene utenfor Møre. Bjordal tror at vi da kan oppleve at mye av den yngre og mindre silda gyter lenger nord langs kysten, mens den største og eldste silda vil gyte fra Møre og sørover langs kysten.

Han er også spent på om silda etter hvert vil gjenoppta sitt gamle vandringsmønster etter gytingen, og gå helt over havet til den østlige enden av Island. Tidligere var det et rikt sildefiske i dette området. Det har vært registrert bare mindre mengder sild ved Island i nyere tid.

- Men med silda er egentlig ingenting helt permanent. Historisk viser det seg at den over tid gjør endringer i et “vanlig” mønster, sier Bjordal.

(NTB)

Powered by Labrador CMS