Annonse
To velutviklede hoder og en velutviklet kropp. Men den siamesiske niseungen var død da fiskerne fikk den i fangsten. (Foto: Henk Tanis, Creative Commons CC-BY 4.0)

Fikk tohodet nise i garnet

Siamesiske hvaler er ikke hverdagskost. Nylig fikk nederlandske fiskere denne tohodete skapningen i garnet i Nordsjøen.

Publisert

Nisen var allerede død da den dukket opp i trålen 28 kilometer vest for havnebyen Hoek van Holland. Fiskerne trodde det var ulovlig å beholde den døde nisen og kastet den over bord.

Heldigvis tok fiskerne bilder av den først og delte dem med forskerne. Dette er nemlig bare det tiende kjente eksemplaret av en siamesisk hval og den aller første fra nisefamilien.

– Ethvert nytt eksempel bringer mye ny kunnskap om fenomenet, sier Erwin Kompanje ved Erasmus-universitetet i Rotterdam.

Fiskerne antok at den veide minst seks kilo og at den var omtrent 70 centimeter lang. Både de to hodene og kroppen var velutviklet og sannsynligvis av hannkjønn, heter det i studien til Kompanje og kollegaene.

– Selv vanlige tvillinger er ekstremt sjelden hos niser, sier han til New Scientist. – Det er rett og slett ikke plass i hunnmagen til mer enn ett foster.

Et av bildene fiskerne tok før de kastet nisen over bord. De fryktet det var ulovlig å ta den med seg. (Foto: Henk Tanis, Creative Commons CC-BY 4.0)

Velutviklet

Nise (Phocoena phocoena), som også kalles vanlig nise eller havnenise, er en liten hval. Ifølge Store norske leksikon kan den bli 1,8 meter lang.

De liker seg godt nær kysten i det nordvestre Europa og er den vanligste hvalarten i norske farvann.

Som andre pattedyr føder nisene levende unger, men forskerne vet ikke hvor lenge denne ungen hadde vært i live.

Men kort var det.

– Den døde bare få minutter etter at den var født. Sannsynligvis druknet den siden den var ute av stand til å svømme, sier Erwin Kompanje i en e-post til forskning.no.

Referanse:

Kompanje, Camphuysen og Leopold: The first case of conjoined twin harbour porpoises Phocoena phocoena (Mammalia, Cetacea). Deinsea (Online Journal of the Natural History Museum Rotterdam), juni 2017.

Powered by Labrador CMS