Farefull forskning på Svalbard

Nylig kom et russisk cruiseskip ut for en alvorlig ulykke på Svalbard, fordi de kom for nær en kalvende isbre. Det kan være en påminnelse om at den arktiske øygruppen ikke er en lekeplass.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det russiske cruiseskipet «Alexey Maryshev» var på tur ved Hornbreen på Svalbard da isbreen plutselig kalvet.

18 mennesker ombord på skipet ble skadet, fire av dem alvorlig. Sysselmannen karakteriserer dette som en svært alvorlig ulykke som skyldtes at båten kom nærmere breen enn det som var tilrådelig.

Svalbard - et arktisk laboratorium

"Sikkerhetssjef ved UNIS, Fred Skancke Hansen."

Isbreer er én av mange farer det må tas hensyn til i den arktiske villmarken.

Selv om naturen er uforutsigbar på Svalbard, klarer forskere og studenter seg godt i felt og alvorlige uhell er få.

Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) har en intensive sikkerhetsopplæring og oppfølging av studenter og forskere.

UNIS er en feltinstitusjon. Det vil si at de driver med egen forskning, samtidig som deres fasiliteter brukes av mange norske og utenlandske forskningsinstitusjoner som skal ut i feltet på Svalbard.

Disse bruker den arktiske naturen på Svalbard som et stort laboratorium, og UNIS bidrar med infrastrukturen.

60-timers sikkerhetskurs

Feltperioden på UNIS starter i januar, og innledes med en 60 timer lang sikkerhetsopplæring for de nye studentene.

I mars er det full feltaktivitet på Svalbard og antallet studenter og forskere som er i felt kan komme opp mot 1500.

Tromsøflaket besøkte UNIS og fikk en innføring i hvordan studenter og forskere på Svalbard læres opp til å møte mange potensielt farlige situasjoner.

- Studentene må kunne klare seg selv, for om du kjører snøscooter en times tid utenfor Longyearbyen kan du risikere å ikke møte et annet menneske på ei uke. Da er kunnskap og riktig utstyr livreddende, forteller sikkerhetssjef ved UNIS Fred Skancke Hansen.

Kommunikasjon er livsviktig

"Rett utstyr kan redde liv i den arktiske ødemarken. Man må alltid ha en grovkalibret rifle og signalpistol med seg når man ferdes utenfor bebyggelse på Svalbard."

- Det er livsviktig at du forteller folk hvor du er på vei og når du kommer tilbake.

Kommunikasjonsmidler er også viktige når man befinner seg langt unna bebyggelse. Nødpeilesendere, satellittelefoner og annet utstyr kan studenter få utdelt ved UNIS selv om de skal på tur i sin egen fritid.

Nødpeilesender og en kasse med nødutstyr reddet livet til fire UNIS-studenter som i 2004 forsvant i villmarken. De skulle ut på tur i fritiden og ble overrasket av dårlig vær.

- UNIS har mye større ansvar for sine studenter enn andre forskningsinstitusjoner. Om studenter fra Universitetet i Tromsø forsvinner på Svartisen blir ikke koblingen like tett, forteller sikkerhetssjefen.

Bre, sjøis og vær

"Kartene over sjøis- og isbreforhold oppdateres ofte og henges opp på oppslagstavler på UNIS. "

Når det gjelder isbreer er det ikke bare kalvingen som kan være farlig.

60 prosent av Svalbard er dekket av breer, og bresprekkene er ikke så enkle å få øye på om vinteren. Havner du i en sprekk kan du bli inneklemt og fryse i hjel.

- Men de fleste alvorlige ulykkene på Svalbard skyldes dårlig sjøis. Sjøis tæres på fra undersiden, noe som betyr at den er svært ujevn under overflaten.

- Selv om den ser like tykk ut over alt, varierer tykkelsen voldsomt. Derfor er det være viktig å holde høy fart når man kjører scooter over sjøisen, for ellers kan man lett falle gjennom, sier Fred Skancke Hansen.

En annen viktig ting å huske på, er at været på Svalbard varierer mye og skifter fort.

- Forfrysninger forekommer hyppig. Det er viktig å ikke ignorere den første stikkende smerten i ansiktet eller fingrene. Det er sannsynligvis den eneste smerten du vil kjenne før forfrysningen slår inn for alvor.

Rifla farligere enn isbjørnen

"Hvalrossen er et aggressivt dyr som ofte havner i slosskamp. "

Isbjørnen blir ofte sett på som den store faren på Svalbard.

- Rifla kan være farligere enn isbjørnen hvis du ikke kan bruke den riktig. Vi prøver alltid å skremme bjørnen vekk hvis den kommer for nært, og det er sjelden at bjørnen blir skutt, forteller Skancke Hansen.

Når det gjelder farlig dyreliv kan hvalrossen vise seg å være farligere enn isbjørnen.

Hvalrossbestanden er omsider i økning, etter at dyret har vært utrydningstruet. Det er viktig å ikke oppsøke hvalrosskoloniene, for selv om hvalrossen ser lat og treg ut er den overbeskyttende og aggressiv.

Forskningsturisme

Nå ønsker UNIS å ta et ansvar for turistene som kommer til Svalbard. De vil i samarbeid med Spitsbergen Travel ta del i den store turisttilstrømingen til øygruppen, og tilby noe de kaller for forskningsturisme.

De vil føre turister sammen med studenter og forskere.

Turistene vil da få anledning til å dra ut på felttur med forskere, og samtidig bidra til eksempelvis datainnsamling etter et kort innføringskurs.

Ifølge Skancke Hansen kan UNIS stille med både fasiliteter og samarbeidsvilje fra forskere og studenter.

Powered by Labrador CMS