Dypt under jorda et sted på den franske landsbygda, ble den siste sammenkoblingen i verdens største kjølesystem forseglet i dag. Dette er siste milepæl i konstruksjonen av verdens kraftigste partikkelakselerator, Large Hadron Collider (LHC), ved CERN.
CERN er verdens ledende partikkelfysikk-laboratorium og har sitt hovedkvarter i Geneve. Generaldirektør Robert Aymar la siste hånd på forseglingen.
Kaldere enn verdensrommet
Utfordringen for det kryogene systemet i LHC er å kjøle ned 36 800 tonn med materiale til en temperatur på bare 1,9 grader over det absolutte nullpunkt (-271,3 grader celsius). Det er kaldere enn det er i det ytre rom.
For å gjøre dette utnyttes mer enn 10 000 tonn flytende nitrogen og 130 tonn flytende helium i et system som inkluderer 40 000 lekkasjesikre sveisinger.
Dagens seremoni markerte slutten av to års arbeid for å koble sammen alle dipol- og kvadropol-magnetene i LHC. Den krevende oppgaven innebar både elektroniske koblinger og væskestrøms-koblinger.
Ny fase i prosjektet
- Dette er en viktig milepæl, sa Lyn Evans, prosjektleder for LHC.
- Nå som dette er gjennomført, kan vi konsentrere oss om å kjøle maskinen ned og gjøre den klar for den fysikken som skal utforskes.
LHC er en sirkulær maskin, 27 km i omkrets. Den består av åtte sektorer som kan kjøles ned til 1,9 grader over det absolutte nullpunktet og skrus på enkeltvis.
En av sektorene ble testet med nedkjøling, oppstart og oppvarming i første halvdel av 2007. Det var en viktig læreprosess som fører til raskere testing av de øvrige sju sektorene.
- I løpet av de kommende månedene skal vi kjøle ned de siste sektorene, sa Evans.
- Fem sektorer vil være kjølt i slutten av 2007, de siste tre på nyåret.
Ikke bare å trykke på en knapp
Hvis alt går etter planen vil de første strålene kunne injiseres i LHC i mai 2008 og sirkulerende stråler være på plass i juni eller juli.
Med et prosjekt av dette omfang og med slik kompleksitet er det tidkrevende å bevege seg fra konstruksjonsfasen til driftsfasen.
- Det er ikke bare å trykke på en knapp, og det vil utvilsomt oppstå flere utfordringer underveis når LHC skal over i sin operative fase, sa Aymar.
Annonse
- Hver del av systemet må forsiktig inkluderes, og hvert sub-system og hver komponent må testes og justeres om nødvendig.
Klar for forskning i 2008
- Vi har ikke møtt de store gledesdreperne hittil, la Evans til.
- Til å være en så kompleks maskin har ting gått bemerkelsesverdig glatt og vi ser alle frem til å ta i bruk LHC til fysikk-forskning neste sommer.
- Hvis vi av en eller annen grunn havner i en situasjon der vi må varme opp en sektor igjen, må vi trolig vente slutten av sommeren i stedet for begynnelsen av sommeren 2008.
Norge er et av CERNs 20 medlemsland og har vært med siden opprettelsen i 1954. Rundt 80 norske forskere er i aktivitet på CERN.