Slik virker en solcelle

Multimedia:

Fra lys til strøm - det høres enkelt ut, men forskere over hele verden strever med å gjøre solcellene billigere og mer effektive. Se hvordan de virker!

27.2 2012 05:00

Klikk her for å se animasjonen i fullt nettleservindu - eller last ned og kjør lokalt (Windows).

Solceller overfører energien fra sollyset direkte til elektrisk strøm. Solceller blir stadig billigere og mer effektive, og er derfor i ferd med å utkonkurrere elektrisk energi fra fossile kilder, som kull og gass.

Solrike Spania har godt utbygd solenergi, men Tyskland er verdensledende. Også lengre mot nord kan solceller gi godt utbytte av strøm. Dette kommer blant annet av de lange dagene i den lyse årstiden.

Denne animasjonen tegner et forenklet bilde av hva som skjer i en solcelle av silisium. Slike solceller er de vanligste.

Også andre materialer forsøkes brukt i solceller, og den tekniske utviklingen går fort, blant annet på solcellelaboratoriet ved Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller utenfor Lillestrøm og ved NTNU.

IFE har vært faglige konsulenter for denne animasjonen.

Lenke:

Solcellelaboratoriet på IFE

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.