Annonse
Nordlys over Fjorda på Innlandet i september. Folk har latt seg fascinere og skremme av nordlys i 30.000 år.

Dette trodde folk om nordlyset før i tiden

Folk måtte passe på hodet og håret når nordlyset flammet opp. En dansende jomfru eller sint gud kunne kutte det av.  

Publisert

For 30.000 år siden flammet nordlyset over Frankrike. Det gjorde sånn inntrykk på våre tidlige forfedre at de tegnet himmelen på veggen i hulen sin. 

For 3.000 år siden skrev noen i Kina om det de så på himmelen. På strimler av bambus beskrev de et voldsomt, femfarget lys mot nord. 

Hva de tidlige menneskene og de gamle kineserne trodde om det de så, vet vi ikke. 

Vi vet derimot hva profeten Esekiel trodde han så. For rundt 2.600 år siden skildrer han flammende ild og lysglans på himmelen. Ut kom fire skapninger med vinger og dyreansikt. De skinte. Ild beveget seg fram og tilbake. Det blinket og lynte. En skikkelse kom til syne på en trone. Esekiel hørte Guds ord. 

Mange tolker disse bibelversene som at det var nordlyset Esekiel så. 

Ånder danser, gud passer på

Ekstra kraftige solstormer kan gjøre nordlyset synlig langt sør på kloden. Det skjer ikke ofte, kanskje bare en gang i et menneskes liv. En dypt religiøs mann som aldri har sett noe lignende, kan lett se det som en åpenbaring fra sin gud. 

Det har også andre gjort. 

Meshkwakihug-folket i Nord-Amerika trodde det var ånder som kom fram i nordlyset, ifølge en bok om nordlyset av fysikerne Asgeir Brekke og Alv Egeland.

Ottawa-folket trodde at guden deres tente på himmelen. De kraftige flammene fortalte dem at guden fortsatt hadde omsorg for folket sitt. 

For andre var nordlyset forbundet med død. 

Nordlyset tar mange former og farger. Og folk har sett mye forskjellig i dem.

De døde danser

Et folk i Canada trodde også at guden deres satte fyr på himmelen, men det betydde også at en av dem ville dø. 

Flere steder i verden har nordlyset blitt tolket som døde sjeler. 

Et folk på nordvestkysten i USA mente at de som hadde dødd i krig, bodde i nordlyset. 

På vestlandet i Norge trodde folk at eldre, ugifte kvinner dro til nordlyset når de døde. Der danset de og viftet med hvite votter. 

Den samme troen fantes i Finland og andre steder i Norden. Gamle kjerringer eller jomfruer i alle aldre danset på himmelen etter sin død. 

I Skottland var det overnaturlige, mannlige krigere som danset. Målet var å sjekke pene damer. 

Mange steder var nordlyset ganske skummelt. 

Farlig for barna

På Island ville ikke fødende kvinner kjenne smerte hvis det var nordlys. Men hun måtte ikke se på himmelen. Om hun gjorde det, ville barnet bli skjeløyd, ifølge romfysikerne Arve Aksnes og Kjellmar Oksavik i en artikkel i Naturen. 

Eskimoene i Alaska tok barna innomhus når det var nordlys. Et barn som var utendørs kunne risikere å miste hodet. Men det fantes et forsvar. Om de sang eller viftet med en kniv, var det mulig å holde nordlyset unna. 

Samene i Finnmark trodde at nordlyset kunne drepe barna deres. Ifølge en gammel legende hadde et barn gjort narr av nordlyset, blitt slått ned og brent opp. 

Flere steder ble det advart mot å le av eller spotte nordlyset. 

I Troms ble man lam om man lo. I Østerdalen trodde folk at strålene fra nordlyset kunne kappe hodet av dem.

En mildere variant av denne troen fantes på Færøyene. Der måtte barna gå med lue under nordlyset, ellers ville håret deres blitt svidd av. 

Valkyriene red ut i lyset

Vikingene tolket nordlyset inn i sin religion. Døde krigere bodde i Valhall, men red ut for å varsle om krig. De mente at nordlyset var gjenskinn fra skjoldene til valkyriene - de som bestemte hvem som skal dø i kamp. 

Valkyriene var krigergudinner som bodde i dødsriket. De red gjennom luften for å hente døde krigere.

Selve ordet nordlys blir brukt for første gang i den norske boka Kongespeilet fra 1200-tallet. En anonym far gir råd til sønnen sin. 

Sønnen ber faren forklare nordlyset, men det har ikke faren lyst til. Han vet ikke nok. Men i motsetning til datidens tro på at nordlyset hadde med guder å gjøre, så mener faren at det er et naturlig fenomen. 

Det var vanlig å se på nordlyset som en melding fra regjerende guder og herskere. 

Advarsel eller støtte

Himmelen lyste opp i dagene før Olav Tryggvason skulle slåss mot danske, svenske og norske fiender i år 1000. En av krigerne hans så to menn på himmelen som la hendene sine på kongen.  Olav falt i slaget ved Svolder. De mente det ble varslet av nordlyset. 

I middelalderen i Europa ble nordlyset forstått som tegn fra en gud som var sint på menneskene. Det var varsel om dommedag. Det var en advarsel om pest og død. Gud var misfornøyd og viste det med en urolig, rød himmel. Folk så engler, demoner og himmelske krigere. 

I England ble nordlyset i 1716 tolket som Guds forferdelse over henrettelsen av to skotske opprørere. Men også som støtte til de som avsa dommen. 

I 1789 var himmelen knall rød over England og Skottland. Rett etter startet revolusjonen i Frankrike. Nordlyset var et sikkert tegn. 

Rettelse: 
Profeten Esekiels skildring av nordlyset skal ha skjedd for cirka 2.600 år siden, ikke 1.500 år som først sto i teksten. Rettet 23.9.24, kl 8:00.

Referanser: 

Marinus Anthony van der Sluijs og Hisashi Hayakawa:  A candidate auroral report in the Bamboo Annals, indicating a possible extreme space weather event in the early 10th century BCE. Advances in Space Research, 2023.

Asgeir Brekke og Alv Egeland: Nordlyset. Fra mytologi til romforskning. Grøndahl, 1979. 

Arve Aksnes og Kjellmar Oksavik: Nordlyset. Den himmelske danserinnen. Naturen, 2021.

Kongespeilet fra 1200-tallet. Publisert av Aschehoug i 1947.

LES OGSÅ

Opptatt av arkeologi og historie?

Se inn i fortiden og få samtidig siste nytt fra forskning.no om historie, språk, kunst, musikk og religion.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS