For å håndtere enorme datamengder utnyttes ressursene i titusener av dataprosessorer over hele jorda.
Når verdens største akseleratoranlegg, Large Hadron Collider (LHC), kommer i drift ved CERN neste vinter, vil partikkelkollisjonene ved den generere 15 millioner gigabyte.
Tilsvarer 20 km høy CD-stabel
Det er nok data til å fylle en stabel med CD-er som er 20 kilometer høy - hvert år. For å håndtere disse datamengdene utvikler CERN, verdens største laboratorium for partikkelfysikk, nå et av verdens mest ambisiøse Grid-prosjekter.
Med Grid kobles titusener av dataprosessorer over hele kloden sammen. De kobles ikke sammen bare for å dele informasjon, slik som web, men for å dele sin samlede lagrings- og regnekapasitet.
De første og største brukerne av Grid-teknologi er forskere med enorme datamengder eller store beregningsutfordringer. I kampen mot fugleinfluensaen ble Grid anvendt for å analysere 300 000 kjemiske forbindelser i jakten på medisin mot sykdommen.
I løpet av en måned gjennomførte man en prosess som ville tatt 100 år på en vanlig hjemme-PC.
Voldsom utvikling
Det mest kjente eksempelet på ny teknologi fra CERN som er kommet oss andre til gode er World Wide Web. Ingen av dem som var involvert i utviklingen av web forestilte seg den myriaden av anvendelser vi ser i dag.
"Ole Henrik Ellestad"
- Neste IT-revolusjon kan være Grid. I dag stikker du en kontakt i veggen uten tanke på hvor strømmen kommer fra. Om noen år kan det være like enkelt å hente datakraft, sier avdelingsdirektør i Forskningsrådet, Ole Henrik Ellestad.
Han sitter i CERNs styrende organ på Norges vegne.
Halvparten av verdens partikkelfysikere kommer til CERN i Sveits og Frankrike, for å gjøre sine eksperimenter.
De vil gi oss svar på spørsmål om universets opprinnelse og dets minste byggesteiner. CERN har 2 600 ansatte, hvorav 15 nordmenn, og 6500 tilreisende fra 500 universiteter, hvorav 70 nordmenn.
Norge betaler årlig 125 millioner kroner i medlemsavgift. Forskningsrådet finansierer norsk forskning ved CERN for cirka 18 millioner årlig.