Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk institutt for naturforskning - les mer.

Ikke akkurat helt i lufta lomvien. I havet derimot er den suveren.

Lomvi er kløne på land og superhelt i havet

PODCAST: På land er den klønete, i lufta bruker den så mye energi på å fly at det nesten ikke er verdt det, men i havet kommer de skjulte superkreftene frem. Hør podcast om sjøfuglen lomvi.

– Lomvi kan dykke helt ekstremt dypt, ned til 200 meter midt på svarteste vinteren. De kan også svømme veldig fort og opp til 30 kilometer om dagen, sier forsker Tone Reiertsen i Norsk institutt for naturforskning (NINA) i podcasten Naturligvis.

Sjøfuglene har erobret verden, men er likevel truet

Reiertsen har jobbet med sjøfugl over 10 år og er imponert over hvor godt de er tilpasset de tøffe leveområdene i fuglefjell og i havområdene i nord.

– De har erobret både land, vann og lufta med. Og så blir man jo veldig glad i de dyra man jobber med, sier hun.

I fuglefjellet lever lomvien et sosialt liv. Den liker seg best når den kan leve tett inntil naboen sin.

– Den må på land for å få fram det ene egget sitt, men den er så klumsete at det er hakket før den er en pingvin, sier Reiertsen.

Derfor er den også kortest mulig i fuglefjellet. Ungene er bare tre uker gamle og fortsatt dunete når de tar sats og hopper på havet – bokstavelig talt.

– Ungene oppfører seg som basehoppere før de kan fly. Det er skikkelig risikosport å komme seg ned fuglefjellet til havet. Noen ganger treffer de skarpe steiner og besvimer, sier hun.

I tillegg må de passe seg for ørn, ravn og måker som hele tiden prøver å snappe til seg egg og unger, men alt dette er ingenting mot de største farene lomvien står overfor.

Hør podcasten her:

Powered by Labrador CMS