Offer blir overgriper

Nazcasuler som har opplevd overgrep som barn har en mye større tendens til selv å bli overgripere, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nazcasule med kylling. (Foto: Erlkonig/Wikimedia Commons)

Nazcasuler er havfugler som lever i Stillehavet og som blant annet hekker på de avsidesliggende Galapagosøyene. Vanligvis får suleparene bare én unge i året, og begge foreldrene hjelper til med oppfostringa.

Men når mamma og pappa er ute til sjøs for å finne fisk, kan kyllingen råke ut for ubehageligheter, skriver BBC News. Reirene ligger ofte tett, og inne blant smårollingene vanker voksne suler uten barn. De tar ofte kontakt med unger som er alene hjemme.

Noen ganger er møtene mellom barna og de ukjente voksne positive, forteller et team av forskere fra Wake Forest University, som har studert samspillet i kolonien over tre sesonger.

Men i mange tilfeller er visittene langt fra vennskapelige. De voksne fuglene er aggressive eller forsøker å ha sex med de forsvarsløse kyllingene.

Nå ser det ut til at disse møtene med eldre fugler har mye å si for hvordan kyllingene oppfører seg når de selv blir voksne.

Viktige opplevelser

Forskerne registrerte at nesten alle azcasulene opplevde noen utrivelige episoder i løpet av oppveksten, men noen av ungene ble utsatt for mange overgrep. Det viste seg at akkurat disse fuglene mye oftere ble overgripere i voksen alder.

Opplevelsene i barndommen var altså med på å forme fuglenes personlighet.

Siden de fornærmede smårollingene ikke var i slekt med overgriperne, kan man mer eller mindre utelukke arv som forklaring på fenomenet, mener forskerne.

- Sammenhengen vi fant antyder at opplevelser i reiret påvirker voksen adferd, sier forsker David Anderson til BBC News.

Også hos mennesker

Forskerne er ennå ikke sikre på hvorfor den voldelige oppførselen overføres fra generasjon til generasjon, men lurer på om det kan henge sammen med stressnivået hos de plagede kyllingene.

Kanskje fører overgrepene til at de unge fuglene har høye nivåer av stresshormoner, som igjen forårsaker aggressiv oppførsel i voksenlivet, spekulerer teamet. De mener fenomenet hos fuglene antageligvis tilsvarer lignende observasjoner hos mennesker.

Derfor kan det være interessant å gå dypere inn i de sosiale forholdene i suleflokkene på Galapagos.

- Nazcasulemodellen kan være svært nyttig for studier av fenomenet, spesielt manipulerende forsøk som ikke kan gjøres med mennesker, konkluderer Anderson ifølge BBC.

Referanse:

David Anderson et.al., Maltreated nestlings exhibit correlated maltreatment as adults: evidence of a “cycle of violence” in Nazca boobies (Sula granti), The Auk, juli 2011 (sammendrag)

Lenke:

BBC News: Abused baby boobies grow up to abuse other chicks
 

Powered by Labrador CMS