Høna har fått genomet kartlagt

En detaljert analyse av hønas arvestoff er nå offentliggjort. Genomene til mer enn 180 organismer har blitt kartlagt siden 1995.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mennesket, sjimpansen, malariamyggen, malariaparasitten, en rekke bakterier og mikrober, hunden, musa, noen planter, ett tre, rotta, et par fisk og noen andre sjødyr er allerede med blant medlemmene i denne klubben

- Den første fuglen

Nykommeren er den nærmeste slektningen til pattedyrene som er sekvensert så langt. Derfor kan arbeidet bli viktig som sammenligningsgrunnlag for de som studerer evolusjonen av pattedyr.

Dataene kan hjelpe oss med å forstå vår egen biologi bedre, men også gi innsikt i fjærkresykdommer som salmonella og fugleinfluensa.

- Høna er den første fuglen, men også det første landbruksdyret som har fått sitt genom sekvensert og analysert, sier prosjektets forskningsleder Richard Wilson fra Washington University School of Medicine i St. Louis i USA, til BBC.

Sju år gammal høne

Nærmere bestemt er det snakk om en vill høne, kalt Gallus gallus, som var forgjengeren til dagens domestiserte fjærkre for flere tusen år siden.

Forskerne har sett på én bestemt høne som har blitt mer enn syv år gammel og nå spankulerer rundt et sted i Massachusetts, uten å være klar over sin plass i historien.

Mindre “søppel”-DNA

Høna har rundt én milliard basepar, eller sammenknyttede “bokstaver” med DNA. Pattedyrene har til sammenligning rundt tre milliarder basepar.

Høna har litt over 20 000 gener. Pattedyr har omtrent like mange gener, men høna ser ut til å ha mindre av det repeterende “søppel”-DNAet.

Siden fuglene og pattedyrene skilte lag, har høna fått gener for proteiner til fjær og nebb, mens pattedyrene har gener for proteiner til hår, og mistet gener relatert til eggehvite og eggeplomme.

Felles gener

En sammenligning av menneskegenomet og hønegeomet viser at vi har rundt 70 millioner basepar til felles. Dette antyder at genetisk materiale har blitt ivaretatt siden de to artene skilte lag for rundt 310 millioner år siden.

Hønas genom er kartlagt av International Chicken Sequencing Consortium, og offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Sjekk denne guiden til sekvenserte genomer for å finne ut hvor mange organismer vi har kartlagt så langt.

Referanse:

Nature Vol 432 No 7018, 9. desember 2004 - her er det flere artikler om kyllinggenomet.

Lenker:

Genome News Network: A quick guide to sequenced genomes
BBC: Chicken gives up genetic secrets
New Scientist: Complete chicken genome map revealed

Powered by Labrador CMS