Skilsmissebarn savner tid alene

Stadig flere skilsmissebarn bor annenhver uke hos mor og far. Men delt bosted kan føre til at ungene får for lite tid alene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Og så ei uke hos far – som har planene klare for full kvalitetstid med junior.

– Foreldre trenger ikke å ha dårlig samvittighet over at barn og ungdom er litt alene hjemme!

Det sier Gry Mette D. Haugen, førsteamanuensis og nestleder ved Norsk senter for barneforskning NTNU, og seniorforsker ved NTNU Samfunnsforskning.

Hun har intervjuet skilsmissebarn som bor like mye hos far eller mor, såkalt delt bosted. Dette er en økende trend, og utviklingen har gått fort.

Én av fire har delt bosted

– I 1996 var det fire prosent av foreldrene som valgte delt bosted etter en skilsmisse. I 2004 var tallet ti prosent. De siste tallene, som er fra 2010, indikerer at det nå er nærmere 25 prosent som velger delt bosted, sier Haugen.

– Delt bosted er dermed bostedsordningen etter skilsmissen som øker mest. Også internasjonalt er det en økning av delt bosted. Det er derfor viktig at vi stopper opp, og ser på de ulike aspektene en slik hverdag medfører for barna.

I intervjuer med skilsmissebarn som har delt bosted, kommer varierende erfaringer fram. De fleste er fornøyde med ordningen, mens noen synes det er vanskelig.
En av faktorene Haugen oppdaget, var at flere av ungene savnet mer tid alene.

Sunt å kjede seg litt

– Når foreldrene har barnefri annenhver uke, kan de da bruke tiden til å trene, jobbe overtid, treffe venner eller gjøre andre ting som er mest i egen interesse. Når det er tid for barneuke, er det fullt fokus på barnet.

– Foreldrene følger opp barnet med å være med på trening, stille opp som sjåfør og være til stede på alle mulige måter. Barn blir i dagens samfunn generelt mye stimulert, og barn skal liksom ikke kjede seg, forklarer forskeren.

– For noen av ungdommene i mitt forskningsmateriale førte dette til at de fikk for lite egentid. For mange unge er det viktigste å være sammen med venner, og det å prioritere mellom hensynet til foreldre og hensynet til venner kunne i noen tilfeller være vanskelig.

Noen ungdommer fortalte at de utarbeidet strategier for å finne smutthull i foreldrenes kalender, slik at de kunne være mer alene uten hverken mor eller far. Dette kunne for eksempel være å bytte foreldrehjem før avtalt, slik at mor eller far ikke var hjemme.

– Barn trenger friområder, og det er viktig at barn og unge får egentid for å utvikle selvstendighet, sier Haugen.

Powered by Labrador CMS