- Nå må industrien følge godt med

Nå må norsk plast- og komposittindustri, samt aluminiumsindustrien, følge godt med og vurdere hvordan de kan utnytte muligheten til å teste ut karbon-nanorør av høy kvalitet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Nanorørene gir blant annet store muligheter til å lage langt lettere og sterkere konstruksjoner enn de vi kjenner i dag, forteller spesialrådgiver Dag Høvik i Forskningsrådet.

Forskningsprogram

Høvik er koordinator for det nye forskningsprogrammet Nanoteknologi og nye materialer (NANOMAT), som ble initiert i 2002 og varer ut 2006. For 2003 er 55 millioner kroner tilgjengelig for søkerne.

Forskningsrådet søker gjennom NANOMAT å ivareta intensjonene i FUNMAT, som er en satsing på funksjonelle materialer og nanoteknologi ved Universitetet i Oslo, SINTEF, Institutt for energiteknologi (IFE) og NTNU.

Forskningsrådet arbeider for å få til en budsjettøkning og en forlengelse av programperioden til ti år.

- Stor industriell betydning

- Det er all grunn til å tro at nye materialer og nanoteknologi vil få stor industriell betydning i fremtiden, men foreløpig er det vanskelig å «pick the winners».

- Derfor har Forskningsrådet i første omgang gått inn for å utvikle ny kompetanse på området, samtidig som det legges opp til å satse spesielt på områder hvor Norge har naturlige fortrinn, sier seksjonsleder Astrid Brenna i Forskningsrådet.

Brenna har blant annet ansvaret for et av Forskningsrådets såkalte kompetansefelt for næringsutvikling, nemlig materialteknologi.

Materialforskning prioritert i utlandet

- Materialforskning er meget høyt prioritert i de fleste industrialiserte land, mens Norge har satset lite på området, særlig de siste ti årene. Derfor er det veldig positivt at dette området nå får en ny giv.

- Forskningsrådet ønsker blant annet å stimulere til at det etableres bedrifter som n-Tec, som har som mål å tjene penger på å produsere nye materialer. Dette er et av hovedmålene i innovasjonsprogrammet PROSBIO, understreker Brenna, som også er programkoordinator for dette programmet.

- Meget viktig

- Nanoteknologi og materialteknologi fremstår i dag som strategisk meget viktige naturvitenskapelige satsingsområder med svært stort industrielt potensial, sier Høvik.

- Ved utlysningen for 2003 fokuserte vi i NANOMAT på etablering av teknologiplattformer, samt videreutvikling av nasjonalt koordinerte forskergrupper som kan hevde seg på et høyt internasjonalt nivå.

- Men vi lyste også ut forskerprosjekter som kan søkes av alle universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter. Søknadene som har kommet inn for 2003 gjelder funksjonelle materialer av flere typer, nanostrukturerte materialer samt investeringer i utstyr og oppbygging av kompetanse, forteller Høvik.

Les mer:

Forskningsprogram: NANOMAT
 

Powered by Labrador CMS