"Vis respekt for værmeldingen", heter det i fjellvettreglene. Men hvordan får du tak i værmeldingen hvis du er i et område uten mobil- og internettdekning? Norut har testet teknologi som kan gi svar.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Et stykke utenfor Tromsø kjører Asgeir og Arne-Wilhelm hver sin bil i sakte fart mot hverandre. Like før de passerer hverandre, popper det opp en melding på Asgeirs håndholdte PC: “Snødybden er 150 cm, ingen fare for ras”. Eksperimentet virker.
Norske, svenske og finske forskere har nylig testet teknologi for mobilt internett i tynt befolkede områder.
Testen viser at helt vanlige bærbare og håndholdte datamaskiner kan brukes til å dele informasjon om vær og føreforhold, selv der det ikke er utbygde nettverk. Det er første gang teknologien blir brukt til dette formålet.
- Vi prøver ut såkalte “ad-hoc-egenskaper” som ligger innebygd i datamaskinenes nettverkskort. Disse gjør at informasjon kan hoppe fra maskin til maskin straks de er innen rekkevidde. Informasjonen havner til slutt i en blogg på internett, sier Sigurd Sjursen i Norut.
Sammen med Asgeir Finnseth og Arne-Wilhelm Theodorsen har han ansvaret for uttestingen i Norge.
GeoBlog
“GeoBlog” er navnet på nett-tjenesten som skal gi oppdaterte data om utkantområder på Nordkalotten.
Ideen er at meldinger kan reise med folk som beveger seg inn og ut av området til de når et punkt med tilknytning til internett. Derfra havner informasjonen raskt på en nettside som alle med dekning kan laste ned.
GeoBloggen kan for eksempel gi fersk informasjon om snøforhold, skredfare, temperatur og dyreobservasjoner. Det eneste man trenger er å ha med seg små datamaskiner med trådløst nett.
I tillegg skal personer med samme utstyr kunne motta meldinger fra hverandre hvis de kommer innen en rekkevidde på omtrent hundre meter. Dette ble prøvd ut med hell under Noruts felteksperiment utenfor Tromsø.
Samtidig - i de nordsvenske skoger?
De svenske forskerne dro ut til en hytte i skogen utenfor Jokkmokk. Der brukte de biler og snøscootere til å forflytte seg i området mens de testet at håndholdte datamaskiner og spesielle programvarer fungerte som de skulle. Det gjorde de.
Finnene på sin side hadde litt mer urbane eksperimenter. De sendte blant annet Nokia-telefoner med en gjeng ungdommer på en buss i Oulu, og bad dem om å sende bilder og meldinger til bloggen.
I tillegg testet de overvåkningskamera og ulike nettverksmuligheter.
Forskerne i de tre landene prøver ut hver sine teknologier for å komme fram til best mulig og fleksible løsninger. Det meste viste seg å fungere etter planen.
Vil oppheve digitalt skille
Testforsøkene går under navnet “Hele Nordkalotten blogger” og er en del av forskningsprosjektet “CroCoPil”. Prosjektet er et nordisk samarbeid om å gi tilgang til internett og datakommunikasjon i områder uten infrastruktur for kommunikasjon.
Et av hovedpoengene med prosjektet er å sikre at folk som bor eller jobber i slike områder kan få samme mulighet til informasjonsutveksling som de som bor i byer. Men teknologien man bruker kan være ulik fra by til land.
Annonse
- Folk som jobber eller bor i utkantstrøk kan ha andre behov for teknologi enn folk i byene. Derfor ønsker vi å sette disse brukernes behov som kriterier når teknologien skal utvikles, sier Sjursen.
I dag utvikles ad-hoc-teknologien basert på dynamiske og mobile strukturer, slik som trådløse nettverk med høy hastighet.
Hvis ad-hoc-konseptet fungerer godt i avsidesliggende strøk, kan det også være nyttig der det er bedre utbygde nettverk. Testene som nå er gjort, viser at man er på god vei til å oppnå målsettingen.
Prosjektet avsluttes til sommeren, men forskerne prøver å få til et oppfølgingsprosjekt med enda mer vekt på utvikling av teknologien.