Denne artikkelen er produsert og finansiert av UiT Norges arktiske universitet - les mer.

Gjennom de to siste sesongene Ivan Baptista har jobbet tett med Tromsøs A-lag som assistenttrener samtidig som han har ferdigstilt doktorgraden.

Ny teknologi skal gjøre fotballspillerne i Tromsø enda bedre

Må alle fotballspillere løpe like mye? Det har trener og forsker Ivan Baptista undersøkt i en ny doktorgrad.

På fotballbanen har en spiss, en angrepsspiller, en midtbanespiller og en forsvarsspiller ulike oppgaver.

Derfor er også de fysiske kravene ulike for disse ulike rollene; noen må løpe lenger og hurtigere, noen må snu seg oftere for å drible, forsvare eller angripe.

Dette vet Ivan Baptista mye om. Han har brukt ny teknologi til å finne ut mer, i en ny doktorgrad ved UiT.

Akademiske og fotballfaglige kvaliteter

Baptista, som allerede var portugisisk cupmester som trener for damelaget til Boavista i Portugal, ble hentet inn som stipendiat til forskningsprosjektet Corpore Sano av forskningsleder Svein Arne Pettersen ved UiT i 2014.

Ønsket var å finne en kandidat som hadde både akademiske og fotballfaglige kvaliteter. Og det hadde Baptista.

Gjennom de to siste sesongene Ivan Baptista har jobbet tett med Tromsø Idrettslags A-lag som assistenttrener samtidig som han har ferdigstilt doktorgraden.

De to første årene var Baptista tilknyttet TILs G16 og G19-lag.

Baptista kom til snøfylte Tromsø fra Portugal. – Å jobbe på et så unikt sted med så gode folk rundt meg, hjalp meg til å utvikle meg som fotballtrener og i doktorgradsarbeidet, sier han.

Bør trene mer på spurt

Baptista har funnet ut at det er stor forskjell i fysiske krav i ulike spillerposisjoner, men at disse spesifikke forskjellene ikke gjenspeiles i treningen.

I fotballsammenheng gir disse resultatene ny innsikt.

– En angrepsspiller ser ut til å ha den mest fysisk krevende spillerposisjonen i kamper, mens en forsvarsspiller har en litt mindre fysisk krevende posisjon, forklarer Baptista.

Samtidig viser funnene hans at alle spillerposisjonene ser ut til å trene for lite høyintensitets løping og sprinter i løpet av en treningsuke, sammenlignet med det som kreves i en kampsituasjon.

I tillegg ser det ut til at de trener for mye akselerasjon og retardasjon, altså starten og avslutningen på en sprint.

Tromsø Idrettslag TIL

Tromsø Idrettslag er en norsk fotballklubb, grunnlagt i Tromsø 15. september 1920. De rykket opp i Eliteserien foran 1986-sesongen, med unntak av 2002 og 2014 da de spilte i 1. divisjon.

Tromsø IL rykket ned til OBOS-ligaen (1. div) foran 2020-sesongen.

Laget spiller hjemmekampene sine på Alfheim stadion.

Tromsø Idrettslag blir oftest bare kalt TIL, Tromsø IL eller «Gutan».

Baptista har også funnet ut at hvilket taktisk system som brukes i en kamp, påvirker de fysiske kravene til de forskjellige spillerposisjonene betydelig. Så når treneren velger om han eller hun skal bruke 4-4-2 eller 4-2-3-1 eller 1-4-5-1, så har det faktisk ganske mye å si for de ulike spillerne.

Derfor er det viktig å tenke på hvilket system treneren velger og legge opp treningen etter dette.

– Å utvikle treningsprogrammer ved å legge til posisjonsspesifikke belastninger til spillerne, mens du tilpasser øvelsene i henhold til lagets spillestil, kan være en nyttig metode for trenere å bruke for å utvikle treningskvaliteten og følgelig spillernes kampprestasjoner, sier Ivan Baptista.

Baptista har målt alle bevegelser og vendinger hos spillerne ved at de har hatt på seg er lettvektsbelte med en brikke festet på ryggen.

Ny fotball-teknologi

Forskningsleder Pettersen forteller at Baptista i tillegg til sitt fagområde fotballfysiologi, også har vært med på å utvikle ny teknologi til hjelp for trenerteamet i den daglige treningen.

– Baptista er en ny type trener som kommer med kunnskap om bruk av teknologi, og i tillegg har forståelse for å tolke og anvende resultatene i praktisk treningsarbeid, sier Pettersen.

ZXY Sport tracking-system ble brukt for å samle fysiske prestasjonsdata hos spillerne på Tromsø IL i treninger og kamper.

Trackingsystemet, som er basert på radiobølger, måler alle bevegelser og vendinger i 20Hz, inkludert akselerasjoner. Målingene skjer ved at spillerne har på seg er lettvektsbelte med brikke festet på ryggen.

Baptista har vært en viktig del av TILs trenerteam både på trening og i kamp.

Doktorgradsarbeidet til Baptista har tatt sikte på å beskrive og analysere det fysiske arbeidet som utføres i kamp i ulike spillerposisjoner og illustrere hvordan data fra obligatoriske kamper i eliteserien kan brukes på daglig for å forbedre den såkalte spesifisiteten i treningsarbeidet.

Spesifisitet i treningsarbeidet er å gjenskape arbeidskravene som spillerposisjonen krever ut fra kampanalysen. Hvis du ikke ser igjen det som utføres i kamp på trening, har treningen liten spesifisitet.

Referanse:

Ivan Baptista: Football training specificity - Training individualization within the collective periodization. Doktorgradsavhandling ved UiT, 2020. (Sammendrag)

Om forskningsprosjektet Corpore Sano Center

I prosjektet Corpore Sano Center jobber forskerne i skjæringspunktet mellom fagområdene informatikk, idrettsvitenskap og medisin rettet mot utvikling av idrettsprestasjoner og skadeforebygging, forebyggende helsehjelp, storskala befolkningsscreening og epidemiologiske helsestudier i samarbeid med aktuelle bransjer, offentlige interessenter og sluttbrukere.

Les mer om Corpore Sano Center

Powered by Labrador CMS