Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Sørøst-Norge - les mer.

Treneren bør ta spillernes perspektiv, anerkjenne deres tanker og følelser og gi dem relevant tilbakemelding og valgmuligheter, ifølge forsker. (Illustrasjonsfoto: Laszlo66 / Shutterstock / NTB scanpix)

Slik kan treneren hjelpe fotballspillere å takle stress

Forsker har funnet ut hva som stresser fotballspillere i Eliteserien og hvordan god ledelse kan redusere stress og skape samhold.

Publisert

I flere sesonger har professor Elsa Kristiansen fulgt tre norske eliteserielag. Hun var opptatt av hvordan spillerne ble stresset av media og det som skjedde internt i de ulike klubbene.

Dette la grunnlag for doktorgraden i idrettspsykologi fra 2011.

Etter doktorgraden fortsatte hun å følge det ene laget i to år til.

Nå er noen av funnene fra denne studien publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Psychology of Sport & Exercise.

Fokus på mestring er bra

Kristiansen kom tett på spillerne og gjorde intervjuer med kapteinene, førsteelleveren, altså de elleve spillerne som vanligvis spiller fra start, og de som var skadet og satt på benken.

Studien hennes viser at et såkalt mestringsorientert miljø gjør at spillerne stresser mindre.

– Det betyr at treneren tar spillernes perspektiv, anerkjenner deres tanker og følelser og gir dem relevant tilbakemelding og valgmuligheter.

Kristiansen sier treneren må redusere opplevelsen av press og krav. Trenere og ledere må også fokusere på de spillerne som er skadet eller sitter på benken. Det er viktig at treneren bryr seg om disse spillerne, blant annet ved å følge med på deres treningshverdag. I dette arbeidet spilte også kapteinene en sentral rolle.

– Jeg så hvordan samarbeidet mellom kapteinene bidro til at alle spillerne følte seg ivaretatt. Dette var et lag med lite penger i forhold til mange av de andre lagene i eliteserien, men treneren og kapteinene skapte et samhold i laget som gjorde at de likevel presterte på høyde med de beste lagene i serien.

Skader gir stress

– I en klubb vil det naturligvis være en kamp om å ha en fast plass i førsteelleveren, men denne kampen må ikke bli for krevende, for da ødelegger den for samholdet i laget, sier forskeren.

Studien viste at spillerne som var skadet og satt på benken, fort ble mer opptatt av seg selv, enn de som var en del av førsteelleveren, forklarer Kristiansen.

– Det vi kaller de marginale spillerne hadde holdninger som kunne virke mer selvsentrerte, kanskje fordi de kjente på en utrygghet gjennom å ikke ha en fast plass i førsteelleveren.

For spillere i førsteelleveren var imidlertid skader noe av det som skapte mest stress i treningshverdagen. Når de var skadet, trengte de å høre at de fortsatt var viktige for laget og at klubben vil gi dem nok tid til å hente seg inn igjen både fysisk og mentalt.

Å bli satt på benken etter en skade var også en realitet for flere av de sentrale spillerne, men de understreket at de håndterte det bedre nå enn da de var yngre og mer usikre på sin posisjon:

«Tidligere, når jeg ble byttet ut etter 60 minutter ville jeg bruke mye lengre tid på å komme over det. Nå bekymrer jeg meg ikke så mye over hvorfor jeg blir byttet ut. Det er viktig å komme inn i stemningen i laget, og ikke klage over din egen skuffelse, eller være deppa i to dager. Hvis du gjør det, mister du to dager som du kunne brukt til å forbedre deg.»

Ikke glem dem på benken

Kristiansen forteller at selvtilliten til elitespillere raskt blir påvirket av hvordan det gikk i den forrige kampen. Dårlige resultater skaper en sårbarhet blant spillerne, sier Kristiansen.

– Med en gang et lag begynner å slite, starter spillerne å spille for sine egne sjanser og muligheter. Da faller laget sammen, forteller hun.

Kristian påpeker at spillerne også har en rolle når de sitter på benken:

– Du kan se sur ut eller vise at du støtter laget. Det er mange måter å sitte på benken på. Det er faktisk slike ting jeg har begynt å se etter på fotballkamper. En verdensmester fra USA sa en gang til meg at den viktigste jobben for en trener er å se hver enkelt spiller og utøver som mennesker med forskjellige behov. Noen trenger et spark i baken, mens andre trenger omsorg.

Støtter annen forskning

Kristiansen sier funnene støtter opp om tidligere forskning, og at de tydelig viser hvor avgjørende et mestringsorientert miljø kan være for suksess i en spillergruppe på elitenivå i norsk fotball.

– Klubben kunne bruke målingene som ble gjort hver måned til å komme tettere på hver enkelt spiller. Ikke minst til å reflektere rundt hvordan hver enkelt spiller opplevde trenings- og klubbmiljø, samt stress fra måned til måned.

– I tillegg viste intervjuene hvordan et mestringsorientert miljø bidrar til et ønske om stadig utvikling, for å bli bedre både som enkeltspiller og som lag. Løsningen er å skape et trenings- og konkurransemiljø hvor alle føler at de er med, og hvor alle føler at de utvikler seg. Med et slik miljø vil også spillernes opplevelse av stress utenfra reduseres, konkluderer Kristiansen.

Referanse:

Kristiansen, E. m.fl: Motivational processes affecting the perception of organizational and media stressors among professional football players: A longitudinal mixed methods research study. Psychology of Sport and Exercise (2019) (sammendrag)

Powered by Labrador CMS