Barn og unge blir miljøforskere

Hva kan skoleelever selv gjøre for at skoleveien deres skal bli mindre forurenset? Og er fisken vi spiser egentlig så sunn? Tusenvis av elever i hele Norge skal være miljøforskere i høst.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"BEST ELLER VERST? Hvem er den beste skoleveien i Norge, med hensyn til utslipp av klimagassen CO2? Det vil barn og unge forske på i høst."

Hvis foreldre kjører ungene sine unødig på skolen under Forskningsdagene, kan de bli upopulære.

I festivaluka er nemlig tusenvis av miljøbevisste unge ute for å kartlegge hvor mye CO2 som slippes ut på skoleveien deres. Så blir spørsmålet: Hvem har den beste og den verste skoleveien her i landet, med hensyn til CO2-utslipp?

- Målsettingen er å bevisstgjøre barn og unge. Hva kan de selv gjøre for å redusere klimagassene? Og hvordan skal de få politikerne i kommunen med på det, sier Bodil Innset, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Samtidig er det et reelt forskningsprosjekt elevene inviteres med på. Kunnskapen skolene kommer fram til samles på www.miljolare.no og gir grunnlag for vitenskapelige konklusjoner.

Er det gift i fisken?

Barn og unge inviteres også med på et unikt, globalt forskningsprosjekt i høst. Elever fra hele verden skal undersøke matfisk der de bor. Prøver av fisken skal sendes til NILU, som skal måle hvor mye av miljøgiften dioksin det er i fisken.

Dioksin er en av mange miljøgifter som blir transportert med vind og havstrømmer. Miljøgiftene representerer en trussel for det følsomme økosystemet i polare strøk. Resultatene sendes deretter tilbake til eleven igjen.

Forskningsprosjektet er en del av Det internasjonale polaråret 2007-2008.

Det skal ende opp i et unikt datamateriale, som samles på www.sustain.no og som vil gi et betydelig bidrag til forskningen på miljøgifter.

Lenker:

Polaråret

Forskningsdagene

Miljolare.no

Sustain.no

Powered by Labrador CMS