Marina Warner ble torsdag tildelt Holbergprisen 2015. Prisen overrekkes i Bergen 10. juni. (Foto: Dan Welldon, Holbergprisen / NTB scanpix)

Holbergprisen 2015 til eventyrkritiker

Britiske Marina Warner får Holbergprisen for arbeidet med å analysere eventyr og myter.

Marina Warner

  • Født i London i 1946
  • Utdannet ved Lady Margaret Hall, Oxford
  • Har utgitt en rekke faglitterære og skjønnlitterære bøker
  • Utnevnt til Commander of the Order of the British Empire (CBE) i 2008 for sine bidrag til litteraturen
  • Er æresdoktor ved 11 ulike britiske universiteter

For mer informasjon: marinawarner.com

Holbergprisen

Opprettet av den norske regjering i 2013

Prisen er på 4,5 millioner kroner og blir delt ut årlig under en seremoni i Bergen

Vitenskaplig ansatte ved universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner kan nominere kandidater

Nils Klim-prisen deles ut under samme seremoni til en nordisk forsker under 35 år

Nils Klim-prisen er på 250 000 kroner

Tidligere vinnere av Holbergprisen:

  • 2014: Michael Cook
  • 2013: Bruno Latour
  • 2012: Manuel Castells
  • 2011: Jürgen Kocka
  • 2010: Natalie Zemon Davis

Les mer på Holbergprisens hjemmesider

Vinneren av Holbergprisen 2015 ble offentliggjort i dag. Prisen betegnes som «nobelprisen innen samfunnsvitenskap, humaniora, juss og teologi», og gis til forskere som på en avgjørende måte har påvirket internasjonal forskning.

Årets vinner er den britiske forskeren, forfatteren og kritikeren Marina Warner. Hun får prisen for sitt arbeid med å analysere hvordan eventyr og myter omformes og forandres for å forhandle med vår samtid.

– Jeg har i mitt arbeid prøvd å utforske langvarige, men ofte oversette, uttrykksformer som historier og symbolikk for  å forstå interaksjonen mellom kultur og etikk. Denne prisen gir meg og mine forskerkollegaer en fantastisk og overraskende oppmuntring, sier Warner.

Jomfru Maria og arabisk kultur

I sin første bok, Alone of all of her sex: The Myth and the Cult of Virgin Mary fra 1976, viser Warner hvordan kulturen rundt og bildet av Jomfru Maria har begrenset kvinners rettigheter og selvforståelse.

I Stranger Magic: Charms, States and Arabian Nights fra 2011 viser hun hvordan eventyrsyklusen 1001 natt ble omskrevet av europeiske utgivere fra å være dynamiske beretninger om kulturutveksling mellom kristne, islamske og orientalske folk til en tekst hvor arabisk og tyrkisk kultur blir fremstilt som noe fremmed.

I sin siste bok, fjorårets Once Upon a Time: A Short History of Fairy Tale, utforsker Warner ytterligere meningen av eventyr med fokus på kjønnsroller, feminisme og psykoanalyse i eventyrtradisjonen.

Kombinerer forskningsfelt

– Warner er en svært interessant prisvinner, med en bred og allsidig bakgrunn. Hun er merittert, prisbelønt og meget anerkjent både som akademiker og forfatter. Med særlig vekt på folks forestillinger og fortellinger kombinerer hun flere forskningsfelt og arbeider på tvers av disipliner og kulturer, sier styreleder i Holbergprisen Sigmund Grønmo.

Warner ønsker nå å utforske mulighetene for å bruke prispengene til arbeid med kulturbevarende tiltak blant flyktninger og migranter

– Når byen deres har blitt bombet og de bor i en flyktningleir langt hjemmefra på ubestemt tid, mister barna forbindelsen til kulturen sin. Et barn i en flyktningleir har like mye rett på kultur som det har rett på mat og tak over hodet, sier Warner.

Nils Klim-prisen til EU-forsker

Vinneren av Nils Klim-prisen ble også kunngjort i dag. Prisen gikk til danske Rebecca Adler-Nissen for hennes forskning på EUs utvikling og forholdet mellom medlemsstatene.

Nils Klim-prisen tildeles en nordisk forsker under 35 år som har utmerket seg innen samme fagfelt som Holbergprisen.

Holbergprisen og Nils Klim-prisen deles ut 10. juni i Håkonshallen, Bergenhus festning.

Artikkelen ble oppdatert 12.03.2015, klokka 09.27.

Powered by Labrador CMS