Annonse

Farvel til en forskningsvenn

Etter 16 år på Stortinget sier forskningsvennen Odd Einar Dørum takk for seg. Men han tar ikke et endelig farvel. – Man har da et engasjement. Det kan man ikke bare avlære seg, sier han.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg gir stafettpinnen videre, men jeg vil fortsette mitt arbeid for forskning, kunnskap og dannelse, sier Odd Einar Dørum. (Foto: Luca Kleve-Ruud/Dagsavisen/SAMFOTO)

Odd Einar Dørum

  • Venstre-politiker
  • Stortingsrepresentant 1977–1981 og 1997–2009.
  • Samferdselsminister 1997–1999
  • Justisminister 1999–2000 og 2001–2005
  • Medlem av Dannelsesutvalget – om dannelsesperspektiver i høyere utdanning 2007–2009

(Kilde: Store norske leksikon)

Da Aftenposten i sommer spurte Forskningsrådets administrerende direktør Arvid Hallén om han kunne nevne noen norske politikere som har vært med på å prioritere forskning, nevnte han Odd Einar Dørum spesielt.

Mens de fleste politikere er tause om dette temaet, vel vitende om at de ikke vinner et usikkert valg på forskningspolitikk, er Dørums engasjement i forskning og utdanning minst like stort som før. Nå har han vært med på sin siste valgkamp.

– Jeg kan ikke love på andres vegne, men jeg skal gjøre mitt aller beste for at dette skal bli en valgkamp hvor forskning skal bli et tema, sa 65-åringen da vi snakket med ham rett før det braket løs.

– Hvor kommer alt engasjementet for forskning og kunnskap fra?

– Jeg vokste opp i en familie hvor man har søkt kunnskap, men har måttet streve for å få den. Derfor er den så verdifull. En annen viktig faktor er at jeg faktisk aldri har hatt en dårlig lærer i mitt liv. Noen var riktignok ikke så sympatiske, men aldri dårlige.

– Du er opptatt av dannelse. Er ikke det litt gammeldags?

– Dannelse er evnen til kritisk refleksjon. Det er evnen til alltid å kunne stille spørsmålet «hvorfor». Dannelse er i det hele tatt viktig for vår borgerrolle og for at ikke demokratiet skal forvitre. Fra min første dag i politikken og til min siste dag i livet kommer jeg til å tro at kunnskap er makt.

– Hvordan har du holdt oppe motivasjonen?

– Jeg har møtt så mange flinke og engasjerte mennesker underveis. De har hjulpet meg til å være optimistisk, til tross for mange skuffelser.

– Hva har skuffet deg mest?

Odd Einar Dørum. (Foto: Stortinget)

– Nå sist regjeringens forskningsmelding, hvor de ikke legger fram et forpliktende mål for norsk forskning, til tross for at de har utrolig mye penger til rådighet. De forlater BNP-målet uten å ha noe annet meningsfylt å erstatte det med. Det er en stor skuffelse.

– Olof Palme sa at «Politik är att vilja». Jeg er enig med ham, men som Venstre-mann må jeg tilføye: «Og att välja». Politikk handler om å tro at du kan velge og prioritere. Men denne regjeringen ser ikke ut til å ha viljen til å velge.

– Er det noen grunn til optimisme?

– Jeg tror at prioritering av forskning og høyere utdanning vil presse seg fram i politikken. Når en så stor andel av befolkningen får høyere utdanning, gjenspeiler det seg blant annet i mediene. Dagens mediebilde preges i større og større grad av forskning. Dette vil også påvirke politikken på lengre sikt.

Hva skal Forsknings-Norge gjøre uten deg da, Dørum?

– Jeg har vært 48 år i politikken og gir stafettpinnen videre. Trine Skei Grande står for de samme verdiene som meg, og hun vil forplikte seg like mye i forskningspolitikken. Men jeg forlater dere ikke helt. Jeg vil fortsette mitt arbeid for forskning, kunnskap og dannelse, avslutter Dørum.

Powered by Labrador CMS