Annonse

- Smuler til Tromsø

Universitetet i Tromsø ba om 50 millioner kroner i forbindelse med regjeringens krisepakke. Resultatet ble magert.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor ved Universitetet i Tromsø, Jarle Aarbakke.

- Vi hadde betydelig større forventninger enn de som ble innfridd, understreker rektor Jarle Aarbakke.

Resultatet for verdens nordligste universitet ble fem ekstra stipendiatstillinger og et forslag om 70 nye studentboliger til Studentsamskipnaden i Tromsø.

Regjeringen foreslår å bevilge penger til 57 nye stipendiatstillinger øremerket matematisk-, naturvitenskapelige og teknologiske fag og det er i dette forslaget de fem ph.d.-stillingene sendes nordover.

Regjeringen øremerket dessuten 25 millioner til nærings-ph.d.-stillinger. Som leder av Universitets- og høgskolerådet er Aarbakke fornøyd med at regjeringen har hørt rådets bønn om langsiktig tenking selv i krisetider.

Som UiT-rektor forventer han at UiTs næringssamarbeid vil utløse en betydelig del av de 25 millionene.

Stort byggebehov - ingen støtte

Rektoren registrerer at kunnskapsdepartementet har innfridd sitt løfte om å få sving på Statbyggs prosjekter. Dessverre hjelper ikke det UiT.

- Men at det brukes penger, betyr at vi rykker frem i køen. Det er positivt. Selv om vi kom dårlig ut i denne omgang, er byggeprosjektene i universitetssektoren satt i gang igjen etter at det var totalt stillstand mens økonomien var overopphetet, påpeker Aarbakke.

Universitetsdirektør ved UiT, Lasse Lønnum. (Foto: Randi Solhaug)

Universitetsdirektør Lasse Lønnum er skuffet over den manglende støtten. Behovene er store: Prosjektering av MHII og Teknologibygget, samt renovasjon av realfagsbygget, administrasjonsbygget og bygging av parkeringshus er bare de første prosjektene i en lang kø.

- Dette er prosjekt vi har spilt inn for lenge siden. Nå må vi bare jobbe videre for å komme i posisjon til ytterligere tiltakspakker, som vi har fått signaler om skal komme, sier Lønnum.

Ingen penger til fusjon og fly

Rektor Aarbakke er meget misfornøyd med at verken nordområdesatsing, fusjonskostnader eller finansiering av flygerutdanning har blitt tilgodesett i tiltakspakken.

- Nå må vi bare arbeide hardt frem mot andre krisepakker og særlig revidert statsbudsjett, sier han.

- Siden det er nedgangstider i økonomien, regner vi med at flere vil søke seg til universiteter og høgskoler. Vi ser på flere studieplasser med glede, forutsatt at de er fullfinansiert, sier rektoren, med klar henvisning til det reviderte budsjettet.

Powered by Labrador CMS