Annonse

Fra vann til luft

Hun har svømt med haier i Australia, syklet Birkebeinerrittet med gjørme til knærne og gått alle gradene fra stipendiat til forskningssjef på NIVA. Nå er Kari Nygaard på plass på Kjeller for å lede Norsk institutt for luftforskning (NILU) til topps, både nasjonalt og internasjonalt.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Kari Nygaard. (Foto: Anita Thorolvsen Munch)"

– Det er hardt å skifte jobb etter over 21 år i samme organisasjon, men da stillingen som direktør ved NILU ble lyst ut, var det ikke vanskelig å bestemme seg for å søke, sier Kari Nygaard på sober bergensdialekt.

– Jeg ville gjerne lede det jeg oppfatter som en profesjonell, dynamisk og internasjonal rettet organisasjon som befatter seg med en av mine hjertesaker, nemlig klima og miljø.

1. oktober tiltrådte hun stillingen, og ble dermed NILUs første kvinnelige direktør noensinne.

Tidlig bevisst

Det hele startet da hun var ni år og ble dypt fascinert av et TV-program om livet under vann. Mennesker som dykket ned og svømte med haier! Der og da ble yrkesvalget tatt: Kari skulle bli havforsker og svømme med haier, og ikke drive med business, slik resten av familien gjorde.

Hun disputerte for doktorgraden i marin mikrobiologi ved Universitetet i Bergen i 1991. Etter det bar det til Oslo og NIVAs hovedkontor (Norsk institutt for vannforskning), hvor hun altså har vært fram til nå.

– Jeg har fått gjort mye som forsker på NIVA, som for eksempel å være på forskningstokt i Barentshavet eller å jobbe med restaurering av laguner i Sri Lanka.

– Det har vært veldig spennende, men etter hvert har jeg begynt å interessere meg mer og mer for ledelse og forskningspolitikk, for hvordan premissene for god forskning legges, sier Nygaard.

– Å gå fra forskning til forskningsadministrasjon, er et veivalg jeg er fornøyd med.

NILU mer synlig nasjonalt

"(Foto: Anita Thorolvsen Munch)"

Kari Nygaard har hatt en rekke verv, både internasjonalt og nasjonalt. Det er en erfaring som kommer godt med i jobben som direktør for NILU.

Hun har sittet i flere programstyrer i Forskningsrådet og er nå programstyreleder for forskningsprogrammet Havet og kysten. I tillegg har hun jobbet som rådgiver for EU-kommisjonen og har erfaring med kompliserte nasjonale og internasjonale prosesser og prosjekter.

– NILU er engasjert i internasjonale prosesser og påvirker dermed direktivutforming. Det er veldig spennende. Samtidig som det er viktig at NILU er kjent internasjonalt, slik som nå, vil jeg legge vekt på at vi blir mer synlig nasjonalt, påpeker Nygaard.

– Jeg vil jobbe for at NILUs posisjon blir godt forankret også nasjonalt. Ikke minst gjelder det i forhold til klimaforskning, som er høyaktuell og svært viktig for fremtiden. Myndighetene vil trenge ny kunnskap og konkrete råd i et miljø i rask endring. Her tror jeg instituttsektoren, og særlig NILU, vil måtte spille en stor rolle.

Den nye NILU-direktøren snakker engasjert og det er tydelig at hun brenner for miljøsaken.

- Stor natur gjør meg glad, og i fritiden min bruker jeg den så mye som mulig, forteller hun. Sykling er favoritten, og i sommer gjennomførte hun Birkebeiner’n sammen med en vennegjeng.

– Jeg har aldri sett så mye gjørme. Vi måtte bære sykkelen og vasse av gårde, sier den spreke 49-åringen lattermildt.

Når hun ikke sykler, er det golf.

– For å strekke ut, fleiper hun. Og på vinterstid er det ski som gjelder. I alle former.

- Det er viktig for meg å holde meg i form. Det må til for å kunne yte nok på jobben. Å være direktør for NILU kommer til å bli krevende. Nettopp derfor kommer jeg til å prioritere å trene et par ganger i uka.

Alle må trives

Kari Nygaard er så vidt i gang i sin nye jobb hvor hun blant annet skal lede et institutt med mer enn 180 ansatte. Av medarbeiderne sine forventer hun at de er engasjerte, dyktige folk som er stolte av arbeidsplassen sin.

- Jeg synes det er viktig at de ansatte trives og føler at de har en meningsfylt jobb. Bare da kan de være kreative og yte sitt beste. På NILU ser det ut til å være gode muligheter for å få til dette.

Og Nygaards mål om å svømme med haier? Det har hun allerede nådd. Under et forskningsopphold i Australia fikk hun dykke med haier på Great Barrier Reef.

- Det var helt fantastisk. Og så jeg som egentlig forsket på encellede dyr, ler den nyinnsatte direktøren.

Powered by Labrador CMS