Annonse

Åpner Forskningsdagene i Sandnes

Den nasjonale åpningenav Forskningsdagene skal foregå i den splitter nye Vitenfabrikken i Sandnes 19. september.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Åpning av Vitenfabrikken i Sandnes mai 2008. (Foto: Sidsel Flock Bachmann, Forskningsdagene)

Forskningsdagene 2008

  • Arrangeres i år for fjortende gang.
  • Går av stabelen 19.–28. september.
  • Tema 2008: Miljøvennlig energi.
  • Deltema: Kunst og vitenskap og Wergelandåret.
  • Andre fredag i festivaluken er Researchers’ Night. Da presenteres forskning samme kveld over hele Europa.
  • I fjor hadde Forskningsdagene over 1000 arrangementer i regi av 200 arrangører over hele landet, som presenterte forskning på utradisjonelt vis for folk flest.
  • Disse 200 arrangementene ble til sammen 2000 timer med forskningsformidling.
  • Norges forskningsråd står bak Forskningsdagene – i samarbeid med universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter, biblioteker, muséer og næringsliv.
  • Arrangementene er gratis for publikum.

Lenke:

Forskningsdagene

 

Hit kommer forskningsminister Tora Aasland og ordfører Norunn Østråt Koksvik sammen med flere foredragsholdere for å kaste glans over Forskningsdagene.

Programmet på åpningsdagen er todelt. Først blir det nasjonal åpning der alle er velkomne, og etterpå følger et seminar for inviterte gjester i auditoriet.

Fokus her er på Forskningsdagenes hovedtema, miljøvennlig energi, i tillegg til festivalens deltema, kunst og vitenskap.  

I Vitenfabrikken er det gratis adgang for alle denne dagen, og mange aktiviteter de frammøtte kan prøve ut i utstillingen der. I tillegg kommer en for anledningen miniutgave av forskningstorget, som settes opp i komplett utgave dagen etter.

Torget kan også oppleves 27. september på Domkirkeplassen i Stavanger.

Utstilling

Opdahls maleri fra MarEco-toktet. (Foto: Sidsel Flock Bachmann, Forskningsdagene)

I forbindelse med åpningsarrangementet vises også en spesialutstilling av billedkunstner Ørnulf Opdahl med malerier fra hans produksjon da han deltok på forskningstoktet til MAR-ECO på den midt-atlantiske rygg.

Dette prosjektet er prisbelønnet for sitt vellykkede samarbeid mellom kunstnere og forskere.

Opdahl var om bord på toktskipet en måned, sammen med en britisk naturfotograf, og arbeidene deres har blitt en viktig del av forskningsformidlingen i etterkant av toktet. 

Den nye Vitenfabrikken i Sandnes inneholder et planetarium, som er det største og mest avanserte i Norge. Planetariet er et kuppelformet rom som formidler hvordan det ser ut i verdensrommet.

Åpningsutstillingen i Vitenfabrikken som åpnet i mai i år, Abels skissebok, er et hovedprosjekt i kulturhovedstadsåret Stavanger 2008 og utgjør et møte mellom kunst, teknologi og vitenskap. Vitenfabrikken er en del av Jærmuséet. 

Powered by Labrador CMS