Hva forteller en DNA-profil? Hvilke følger får det for mennesker og dyr at sjøisen ved Nordpolen smelter? Hvordan kan etisk bevisst atferd skape godt klima på arbeidsplassen? Disse og mange andre temaer utforskes under Forskningsdagene en god uke fra 22. september, med arrangementer for barn, ungdom og voksne over hele landet.
Norgesforskningsråd
BritaSkulandseniorrådgiver
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
- Forskningsdagene 2006 har etikk som tema og Ibsen-jubileet som deltema. Festivalarrangører og publikum har etterlyst en mer humanistisk vinkling på Forskningsdagene, og i år fant vi at tiden var inne for det, sier prosjektleder Anne Riiser i Forskningsrådet.
- Vi mener etikk i vid forstand, fordi etikk angår alle innenfor alle fag. Mange arrangører har tatt i bruk disse temaene på svært ulike måter, som for eksempel etiske perspektiver ved forskning på virus, etikk og forvaltning av oljeformuen. Publikum kan til og med forsøke seg på å sitte i forvaltningsstolen selv! De kan også forsøke å legge et etikkpuslespill i dialog med forskere, og ikke minst er det programinnslag der mange etiske dilemmaer i Ibsens verk kommer til syne.
I Oslo åpner kunnskapsminister Øystein Djupedal Forskningstorget på Universitetsplassen fredag klokka 11.30. Mellom 10.00 og 10.30, besøker HKH Kronprins Haakon Forskningstorget for å se noen av bodene og aktivitetene. Han vil også være til stede på et stort åpningsseminar inne i Aulaen
Over hele landet vil det foregå en rekke arrangementer i mange ulike former og ulike innfallsvinkler til temaene for årets forskningsdager.
Etiske spørsmål
Rett til krig eller rett i krig er begreper publikum kan diskutere med filosofer på standen til det sammfunsvitenskapelige fakultet på forskningstorget i Tromsø. Der skal også psykologer vise om de klarer å måle det ubevisste, og du kan være forsøksperson om du tør!
- Finnes moralske normer som er forpliktende for alle? spør journalist og forfatter Göran Rosenberg, i regi av Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås.
Der settes store etiske temaer og dilemmaer på dagsorden gjennom en miniserie kåserier og foredrag i rådhuset. Blant annet vil filosof Arne Johan Vetlesen snakke om Emmanuel Levinas’ moralfilosofi, og han tar opp temaet også i sammenheng med jødeutryddelsen i Europa. Hvordan var Holocaust mulig?
Etisk høyverdig rørlegger
- Hva styrer atferden vår i det daglige? spør Margaret Holm Eriksen fra rørleggerbedriften Espen Henriksen AS i Drammen.
- Hvordan oppfører vi oss mot hverandre?
Temaet er bedriftskultur og etisk forankring i denne bedriften med 14 ansatte. Det handler om en etisk forståelse som kommer til uttrykk i åpenhet, respekt for hverandre og at man viser at man vil hverandre vel.
Andre etikkrelaterte temaer gjelder helse (utstilling i Namsos), skole (kåseri ved Nordreisa videregående skole i Nord-Troms), forskning og undervisning i høgskolesektoren (seminar på Hamar) og demokratisk styring.
Sistnevnte finner sted ved høgskolen i Bodø og spør om det er greit at bedriftsøkonomiske prinsipper tar over for tjenester som tidligere var gratis eller et offentlig anliggende.
Ibsen i mange fasonger
I anledning Ibsen-året er flere arrangementer viet den store dikter. Høgskolen i Telemark inviterer til Ibsendag i dikterens barndomshjem på Venstøp, der publikum skal få vite mer både om skuespillene og om Ibsen som menneske.
Biblioteket i Bø får besøk av Vigdis Ystad, hovedredaktør for den store samlingen av Ibsens skrifter som skal være ferdig i 2009. Høgskolen i Bergen har en helt egen innfallsvinkel til Ibsen-året: du kan være med på byvandring og få vite hvordan Bergen var da Ibsen oppholdt seg der i 1850-årene.
I Aust-Agder legger forfatter Helene Uri ut på bibliotekturné og skal fortelle om hva Henriks Ibsen har betydd for henne som forfatter. Biografen og historikeren Ivo de Figueiredo gir et foredrag om Ibsen i Deichmann-bibliotekets filial på Furuset i Oslo.
Annonse
Ikke bare dramatikk
Men alt handler ikke om etikk eller Ibsen under Forskningsdagene.
Har du tenkt over at du omgir deg med kjemiske fenomener hele dagen?
Forskningsdagene i Midt-Troms inviterer til kåseri i Hurtigbåtterminalen på Finnsnes med professor Rolf Carlson fra Universitetet i Tromsø. Hvorfor stivner eggehviten og plommen når vi koker egget, og hvorfor forblir konsistensen den samme når når egget er kaldt igjen? Hvorfor blir skjorten slett når den strykes?
I Stavanger inviterer universitetet til standup med forskere tre kvelder på Café Sting Nere, mens mat og mattradisjoner er et av temaene som Universitetet på Ås har på dagsorden. Brød og melk er tradisjonell basiskost for nordmenn, men ikke alle tåler denne kosten. Er gamle sannheter om kostholdsråd på vei ut?
Sketsjer og hiphop
På forskningstorgene rundt om i landet vil forskningen presentere seg i alle sine varianter, i form av utstillinger og “action” som publikum kan være med på selv, det vil være spørrekonkurranser med premier, sketsjer og hiphop og mye annet.
Dette er bare et ørlite utvalg av arrangementene som finner sted på Forskningstorgene 22.-23. september (noen steder litt senere). For å finne tidspunktet for forskningstorgene lokalt, og finne ut mer om de konkrete programmene, kan du se på “Forskningdagenes egne hjemmesider.” :”http://www.forskningsdagene.no”