Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Redaktørene professor Jan-Erik Johansson og førsteamanuensis Janne Reitan ved Høgskolen i Oslo har jobbet på spreng de siste dagene sammen med sine redaksjoner.
Nå kan de gratulere hverandre i visshet om at de er noen av de første i Norge som legger ut digitale tidsskrift som Open Access-løsninger.
Ved å lansere et nettbasert tidsskrift kan man blande språk og få en felles møteplass, samtidig som tidsskrifter basert på Open Access ikke koster noe å lese.
Forskningen gjøres tilgjengelig for alle, uansett om man har råd til dyre abonnementsløsninger eller ikke.
Måtte bli nordisk
I redaksjonene sitter ressurspersoner fra både norske og nordiske institusjoner. Og begge de digitale tidsskriftene har blitt etablert fordi fagmiljøet trengte et vitenskapelig tidsskrift.
- Barnehageforskning trenger et eget tidsskrift, og det må være nordisk, sier professor Jan-Erik Johansson.
Han er knyttet til masterstudiet i barnehagepedagogikk ved Høgskolen i Oslo.
- Vi vil skape en plattform for publisering på alle nordiske språk, og det er ikke noe problem med et internett-tidsskrift. Det betyr at alle miljøer kan delta.
- Barnehageforskningen må også bygge en egen kunnskapsbase, og da er tidsskriftet et viktig verktøy, sier Johansson.
Bredt samarbeid
Målgruppen for Nordisk barnehageforskning er alle nordiske forskere og lærere, studenter og stipendiater innen alle fag som arbeider med barnehagen.
I utgivelsen samarbeider Johansson med nettverket Barnehageliv som består av fagfolk fra høgskolen Dronning Mauds Minne i Trondheim, Høgskolen i Vestfold og Universitetet i Stavanger.
Tidsskriftet har også et redaksjonsråd med medlemmer fra alle nordiske land.
- Hovedfokuset i det nye tidsskriftet er barnehageforskning i vid forstand, av god kvalitet. Det skal kunne være lengre forskningsartikler om empirisk forskning, og det er meningen at vi skal komme ut tre til fire ganger i året, sier Johansson.
Design som forskningsfelt
- Målsettingen med tidsskriftet forrmakadenisk.org er å skape en arena for forskning innen design og designdidaktikk, og gjennom dette utvikle et interesse- og arbeidsfelleskap for forskere på feltet, sier førsteamanuensis Janne Reitan.
Annonse
Med seg i redaksjonen har hun fagpersoner fra Høgskolen i Oslo, Høgskolen i Telemark og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.
Nærmere 40 støttespillere fra Norge og de øvrige nordiske land sitter i redaksjonsrådet for FORMakademisk.
- I byggingen av design som en eget forskningsfelt har det lenge vært et behov for et akkreditert vitenskapelig tidsskrift med fagfellevurdering, og nå er det her, sier Reitan.
Hun planlegger to nummer i året og regner med at lesere vil være designforskere, praktiserende designere og designutdannere fra barnehage til doktorgrad i Norge og Norden.
Initiativet til det nye digitale tidsskriftet kom fra Kunst og design i skolen.