Annonse
(Illustrasjon: Wordclouds.com)

Mest lest på forskning.no i 2018

Vi har i snitt 50 000 besøk på forskning.no hver dag, men hva liker leserne best? Sjekk lista over de mest populære sakene i året som har gått.

Publisert

Helseforskning er populært hos våre lesere. Blant de mest leste artiklene finner vi nytt om legemidler, kosttilskudd, diabetes, helseeffekt ved badstue og om viruset som gir kyssesyke. Aktuelle og viktige spørsmål om samfunn og natur er også med: unge som dropper ut av jobb og skole, plastforurensning og et Europa i endring. Studien som viser at hunder forstår eierne sine gikk svært godt, i likhet med ny historisk forskning på Fimbulvinteren.

Her er lista over de mest leste artiklene laget av forskning.nos journalister i året som gikk.

1. Forskere advarer mot smertestillende tabletter

En ny dansk studie viser at vanlige reseptfrie legemidler mot smerte og betennelser kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Forskerne undersøkte virkestoffet diklofenak, som finnes i Voltarol og Voltaren.

– Vi mener det nå er på tide at folk blir kjent med risikoen ved bruk av diklofenak og at bruken reduseres, sier Morten Schmidt, forsker ved universitetssykehuset i Aarhus.

2. Hunden din forstår deg!

Mange hundeeiere mener de kommuniserer godt med dyret sitt. Nå får de støtte av forskere. 13 hunder ble lagt i en MR-skanner. Forskerne kartla hva som skjedde i hundehjernenes belønningssentre når eierne snakket til dem.

– Hunder er i stand til å tolke ord, intonasjon og følelser og danne seg et samlet bilde av meningen med det som blir sagt til dem, forteller hjerneforsker Attila Andics.

3. Unge som verken går på skole eller jobber: Hvem er de?

De går under radaren, for de er hverken på Nav eller tiltak. De er ikke så mange, men altfor unge til å ikke delta i samfunnet. To norske studier har undersøkt ungdommene som faller utenfor.

– Denne trenden er oppsiktsvekkende og bekymringsfull. Hvis folk faller ut i så ung alder, så er det stor risiko for at de kan bli ekskludert fra arbeidslivet for alltid, sier Vigdis Sveinsdottir, forsker ved NORCE.

4. Badstue er like sunt som trening

Det er nok ikke tilfeldig at det er finske forskerne som står bak den nyeste badstueforskningen. I Finland er sauna like mye kultur som helse.

Etter en halvtimes tid i badstue ble forsøkspersonene testet grundig. Blodtrykket deres gikk ned og blodårene deres ble mer elastisk.

Hjertefrekvensen deres steg tilsvarende det man vanligvis oppnår ved moderat trening.

5. Fimbulvinteren er ikke en myte

Fimbulvinteren varte i tre år. Den var et varsel om Ragnarok, da alt levende på jorda tar slutt.

Slik gikk fortellingen i norrøn mytologi, men er det sant? Har det vært en slik vinter i Norge en gang i tida?

Forskere fra ulike fagfelt har undersøkt myten om den harde vinteren. Og mye tyder på at noe virkelige skjedde på 500-tallet i Norge.

6. Kyssesykevirus involvert i sju autoimmune sykdommer

Noen blir skikkelig syke, andre merker nesten ingenting. Kyssesyken kommer fra Epstein-Barr-viruset.

Nå viser ny forskning at dette viruset kan spille en viktig rolle i sju helt ulike autoimmune sykdommer: lupus, MS, leddgikt, barneleddgikt, inflammatorisk tarmsykdom (IBS), cøliaki og diabetes type 1.

Men mye er fortsatt usikkert, og det må mer forskning til.

7. 90 prosent av all plast som renner ut i havet kommer fra 10 elver

Plast har vært et hett tema i 2018. Og særlig har plasten i havet bekymret mange - men hvor kommer den fra?

En stor studie viste at kun ti elver er kildene til mellom 88 og 95 prosent av all plasten som nå renner ut i havet. Åtte av disse elvene er i Asia. To er i Afrika.

Elvene har to ting felles: Det bor mange mennesker rundt dem, og de håndterer ikke søppel godt nok.

8. Europas befolkning endres dramatisk

Det er store forskjeller i Europa, men noe har landene til felles: folk blir eldre, de fleste innvandrerne kommer fra øst til vest og kvinner som jobber får flere barn.

Så er det forskjellene - som du også kan lese om i den åttende mest leste artikkelen på forskning.no i 2018.

9. Omega-3 hindrer ikke hjertetrøbbel

De fleste av oss tror at omega-3 er kjempesunt. Vi tar en skje tran, spiser krill, fisk eller piller. Men gjør det oss egentlig friskere?

En ny stor studie viser at omega-3 ikke gir deg mindre risiko for slag, hjerteinfarkt eller død ved hjertesykdom.

Det er ingenting som støtter råd om at folk med høy hjerterisiko bør ta omega-3-tilskudd, ifølge forsker Theingi Aung.

10. Flere enn antatt har diabetes type 3

De fleste vet at det er forskjell på diabetes type 1 og 2, men hva er type 3?

Den artikkelen handler om den mer ukjente varianten av diabetes og hvordan mange er feildiagnostisert. Diabetes 3 kan oppstå ved betennelser eller svulster i bukspyttkjertelen.

Takk for et fint år på forskning.no - med mange besøk hver dag og stor pågang på dagens nyheter og arkivet vårt med tusenvis av artikler. Vi håper at 2019 blir like bra!

Powered by Labrador CMS