Omega-3-tilskudd ser dessverre ikke ut til å gjøre noe som helst for hjertet, ifølge en ny oppsummering.  (Foto: Nixx Photography / Shutterstock / NTB scanpix)
Omega-3-tilskudd ser dessverre ikke ut til å gjøre noe som helst for hjertet, ifølge en ny oppsummering. (Foto: Nixx Photography / Shutterstock / NTB scanpix)

Omega-3 hindrer ikke hjertetrøbbel

De med høy risiko for hjerte- og karsykdom blir gjerne anbefalt å ta tilskudd med marin omega-3-olje. Det er ingen vits, ifølge ny oppsummering av forskningen på feltet.

En gang i tida visste alle at tilskudd med omega 3-olje – aka tran – var godt for hjertet. Tidlige studier tydet nemlig på det.

Men i de siste årene har det kommet mye forskning som ikke finner denne positive effekten av omega-3-rik olje fra fisk. Allerede i 2006 dukket det opp en oppsummering av forskningen som trakk tranens gode virkning i tvil.

Seks år senere ble tilsvarende konklusjoner publisert i JAMA og JAMA Internal Medicine.

I 2014 kom til og med en studie som sådde tvil om selve opphavet til ideen om fiskeoljens fortreffelighet: Det tilsynelatende fraværet av hjerteproblemer hos inuittene.

Og nylig ankom altså siste bidrag.

Ingen effekt

Theingi Aung og kollegaene hennes har analysert dataene fra ti studier. Dette var eksperimenter hvor mennesker med høy risiko for hjertesykdom enten hadde tatt omega-3-tilskudd, eller placebopiller eller ingenting.

Ga oljen mindre risiko for sykdom eller død?

Svaret fra den nye studien er et rungende: Nei!

Tilskuddene reduserte ikke risikoen for hjerteinfarkt, slag eller død som følge av koronar hjertesykdom eller en hvilken som helst annen grunn. Det var heller ikke slik at det fantes en positiv effekt for spesielle grupper.

Det er ingenting som støtter råd om at folk med høy hjerterisiko bør ta omega-3-tilskudd, skriver Aung og co.

Skuffende

I en nyhetsartikkel i JAMA – med den klingende tittelen «Another nail in the coffin for fish oil supplements» – samler Jennifer Abbasi uttalelser fra flere fagfolk på feltet. Også fagfolk som har vært med på å skrive anbefalinger om å ta fiskeoljetilskudd.

De vedgår at resultatene fra undersøkelser de senere årene har vært temmelig skuffende, og at det trolig ikke er noen vits i å ta slike tilskudd.

Det er imidlertid mulig at det kan være et poeng for friske folk som spiser veldig lite fisk. Forskerne tror kanskje den manglende effekten i de nyere studiene kan skyldes at en eventuell effekt av fiskeolje forsvinner helt i bruken av forebyggende hjertemedisiner, og det faktum at flere folk spiser mer fisk.

Så altså: Hvis du ikke tar medisiner, og ikke spiser fisk, kan du muligens få en virkning.

Uansett får vi nok enda sikrere svar på dette snart, lover Abbasi:

Resultatene fra fire, store eksperimenter er ventet i årene som kommer.

Referanser:

T. Aung m. fl., Associations of Omega-3 Fatty Acid Supplement Use With Cardiovascular Disease Risks Meta-analysis of 10 Trials Involving 77 917 Individuals, JAMA Cardiology, mars 2018. Sammendrag.

J. Abbasi, Another Nail in the Coffin for Fish Oil Supplements, JAMA, april 2018.

 

Powered by Labrador CMS