Ingen slår Anna i håndbak

Anna følger med hvor du er, og hun er råsterk. Roboten utfordrer deg i håndbak, og kan fortelle om du ser snill eller skummel ut.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne Omid Mirmotahari og Mats Høvin ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo bobler av ideer for hva deres nye robot kan gjøre. Foto: Bård Gudim

Forskerne Omid Mirmotahari og Mats Høvin ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo bobler av ideer for hva deres nye robot kan gjøre.

Anna er egentlig en avansert industrirobot som Høvin har programmert til helt nye oppgaver. 

– Den ser mer ufarlig og koselig ut enn vanlige roboter, sier Mirmotahari. 

Med syv ledd er armen svært bevegelig. De lar lyd, syn og følelser bedre samspillet mellom roboten og mennesket. Det vil komme helsevesenet og rehabiliteringssentre til gode. Roboten er ekstremt nøyaktig samtidig som den er sterk. 

Prøv deg! 

Under Forskningsdagene i år kommer hun ut fra Universitetets ganger, og presenteres for folk flest.

På Forskningstorget i Oslo får du mulighet til å prøve deg. Ingen har hittil slått Anna i håndbak.

To kameraer i «hånden» på roboten kan kjenne igjen personer og følge bevegelsene. Med litt trening kan den skille mellom snille og skumle personer ut fra ansiktet. 

Dancing queen

Visjonen til Høvin og Mirmotahari er å gjøre Anna til en dansepartner. Da skal den lære av dansetrinnene til partneren og kunne danse riktig etter fem-ti minutter. Med formler for bevegelse styrer programmet bevegelsene til roboten i takt med musikken. 

– Når du ser en robot danse sammen med deg, basert på matematikk, får du et annet forhold til matte, sier Mirmotahari. 

Praktisk anvendelse av matematikk som dette kan kanskje være en aha-opplevelse for noen, og bidra til rekruttering til forskning på lang sikt. 

På farten

Anna er en populær dame. Hun har vært på en tre ukers turne landet rundt før den kommer til Forskningstorget.

Deretter skal hun til Ungforsk på Universitetet i Oslo før hun i oktober skal dirigere et orkester under Ultima-festivalen.

Lenker:

Forskningsdagene

Forskningstorgene

Ungforsk

UiO/Institutt for informatikk

Powered by Labrador CMS