Går glipp av prestisjestipender

Det europeiske forskningsrådet (ERC) har totalt 70,6 milliarder kroner som de skal dele ut til kremen av Europas forskere i perioden 2007 til 2013.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hittil er det bare tre norske forskere blant de over 500 som har fått de prestisjetunge stipendene Starting Grant og Advanced Grant.

Svenskene har fått 27 stipender, finnene 16.

Dette er midler som ikke er knyttet opp til programmer eller satsinger, men som gjør det mulig for forskerne å forske på akkurat det de selv vil i opptil fem år.

Forarbeid

– De nordiske landene må gjøre et grundigere forarbeid. Å nå fram i konkurransen om ERC-midlene krever god informasjon og støtte, sier Jens Rostrup-Nielsen fra Danmarks Tekniske Universitet.

Han er medlem av ERCs Scientific Council.

– Forskningsrådet stiller med finansiering til de norske Starting Grant-søkerne som oppfyller ERCs kvalitetskriterier og godkjennes for finansiering, men som ikke får bevilgning, sier Simen Ensby, leder av Forskningsrådets EU-kontor.

Den nasjonale finansieringen vil dekke 75 prosent av ERCs innstilte beløp for enkeltprosjekter.

– I tillegg kan søkerne få prosjektetableringsstøtte for å lette søknadsprosessen. Forskningsrådet kan også bidra med råd av mer administrativ art hvis søkerne står fast, sier Simen Ensby, leder av Forskningsrådets EU-kontor.

Lenke:

European Research Council (ERC)

Powered by Labrador CMS