- Langsiktig kvalitet i forskningen

Ett av målene ved å øke den offentlige forskningsinnsatsen er å få til mer forskning i næringslivet, skriver Forskningsrådet i sitt innspill til regjeringens kommende forskningsmelding.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- For å øke kvaliteten på norsk forskning, må en større andel av de offentlige bevilgningene bli gjenstand for konkurranse mellom forskerne, sier konstituert administrerende direktør Arvid Hallén i Norges forskningsråd.

Denne uken overleverte Forskningsrådet sitt innspill til regjeringens kommende forskningsmelding.

- Målet om å bringe norske forskningsinvesteringer opp på OECD-nivå må være et absolutt minstemål fram til 2010. Ett av målene ved å øke den offentlige forskningsinnsatsen er å få til mer forskning i næringslivet, sier Hallén.

Stortingsmelding til våren

Regjeringen har varslet en stortingsmelding om norsk forskningspolitikk neste vår, seks år etter den forrige forskningsmeldingen. Forskningsrådet er invitert til å spille inn forslag og synspunkter på meldingens innhold. I et omfattende brev lister rådet opp følgende hovedpunkter:

1. Norsk forskning må stimuleres til økt kvalitet. En større del av den offentlige forskningsinnsatsen bør tilfalle konkurransebaserte ordninger. Institusjonene bør også oppmuntres til å innføre interne konkurranseordninger. Hele avkastningen av Forskningsfondet bør forvaltes av Forskningsrådet.

2. Målet om å bringe norske FoU-investeringer opp på gjennomsnittet av OECD-landene må videreføres og betraktes som et absolutt minimumsmål fram mot 2010. Målet har vært offisiell norsk politikk siden 1997, men Norge ligger fremdeles et godt stykke under OECD-snittet.

3. Ut fra relle behov bør den norske forskningsinnsatsen øke med anslagsvis 22 milliarder fram til 2010 kroner målt i dagens priser. Forskningsrådet legger til grunn at denne økningen skal fordeles likt mellom offentlig og privat sektor. Forskningsrådet vil i løpet av sommeren komme tilbake med en vurdering av nye virkemidler som kan bidra til en utløsning av forskning i næringslivet.

4. Det bør innføres en form for langtidsbudsjettering for forskningssektoren. Dagens budsjettsystem er langt på vei halvårlig. Flere andre land har innført forskningsbudsjetter på flerårig basis. Fondsfinansiering er en ordning som trekker i riktig retning.

5. Det er flere begrunnelser for at Norge må investere mer i forskning og utvikling. Det handler både om å benytte de muligheter vi har til å være i front på enkelte områder og viktigheten av å holde oss på et nivå der vi er i stand til å hente kunnskap fra verden rundt oss der vi ikke selv kan være i toppen. Som et rikt land har Norge også et ansvar for å bidra til livskvalitet og bærekraftig utvikling.

På bakgrunn av disse begrunnelsene, mener Forskningsrådet at følgende forskningsfelter bør prioriteres:

  • For å bidra til livskvalitet og bærekraftig utvikling: Medisin/helse, miljø og velferd.
  • For å bidra til langsiktig verdiskapning: Marine og maritime næringer, samt energi med vekt på petroleum.
  • For å sikre kompetanse og deltakelse i det globale kunnskapssamfunnet: IKT, materialforskning og bioteknologi.

Les mer…

Du kan laste ned brevet fra Norges forskningsråd Les hele brevet her

Powered by Labrador CMS