Annonse
– Kunnskap om historien gir fellesskapsfølelse, sier Katrine Furu Dyvart. Her sammen med en skoleklasse som besøkte utgravingsområdene ved Khami, Zimbabwe. (Foto: UiO)

Masterstudent graver i Afrikas historie

I juli skal Katrine Furu Dyvart holde foredrag for flere hundre profesjonelle arkeologer i Sør-Afrika. Temaet er masteroppgaven hun akkurat har fullført.

– Jeg må innrømme at det også er litt skummelt. Dette blir første gang jeg holder et ordentlig foredrag basert på forskning jeg selv har gjort, sier Dyvart.

26-åringen har gjort feltarbeid i kulturminnebyen Khami i Zimbabwe. For rundt 500 år siden var Khami en by med trolig mange tusen innbyggere. Lenge har historikere ment at eliten bodde ved steinmurene i høyden, mens den lavere klassen bodde i bunnen av Khami. 

– Min forskning tyder på at dette ikke stemmer, sier Dyvart.

Hun har sammenlignet dyrebein funnet i høyden av Khami med dyrebein funnet på bunnen og mener det ikke var forskjell i matkultur på de to stedene. Dyrebeinene er fra husdyr og ville dyr som levde ved Khami på 1400- til 1600-tallet. Bein-analysene gir også ny historisk kunnskap om det afrikanske klimaet.

– Ved å studere nitrogennivået i dyrebeinene har vi kunnet se hvordan dyrene hadde det. Høye nitrogenverdier kan fortelle at dyrene var stresset, mens lave og stabile verdier viser det motsatte, sier Dyvart.

Powered by Labrador CMS