Annonse

Unge menn er mest søvnige

Subjektiv søvnighet er for første gang undersøkt i en stor norsk befolkningsstudie. Resultatet viser at en av fire menn mellom 18-29 år er sykelig søvnige.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Undersøkelsen, som ble utført i 2002-2003, avkrefter myten om at det er flest eldre mennesker som sliter med søvnighet. Det er likevel overraskende at unge menn kommer dårligst ut, sier Bjørn Bjorvatn, professor ved Institutt for samfunnsmedisinske fag.

Målet med studiet var å undersøke hyppigheten av, og risikofaktorene ved, selvrapportert søvnighet på dagtid. Sammen med fem kollegaer har Bjorvatn nå fått resultatene publisert i det anerkjente fagbladet Sleep.

Generelt problem

Undersøkelsen bygger på et spørreskjema der respondentene rangerte, fra null til tre, sjansen for å sovne eller døse av i åtte ulike situasjoner i dagliglivet, samt at de svarte på spørsmål angående blant annet demografi og depresjon. 2301 voksne personer ble telefonintervjuet i undersøkelsen.

- Det høye antallet respondenter gjør dette til en svært omfattende undersøkelse, og den viser at generell hyppighet av sykelig søvnighet i befolkningen er på hele 17.7 %. Det er viktig å presisere at ikke alle typer av søvnproblemer er relatert til økt søvnighet. Insomni, overvekt og snorking viste seg for eksempel å være av liten betydning, mens pustepauser i søvnen og katapleksi, som innebærer tap av muskelkraft utløst av følelsesmessige reaksjoner, hadde mye å si for økt søvnighet, sier Bjorvatn.

"Bjørn Bjorvatn har i sin undersøkelse funnet ut at unge menn sliter mest med søvnighet. (Foto: Jon Dagsland Holgersen)"

Han understreker viktigheten av å skille mellom søvnighet og trøtthet. For eksempel er de som lider av insomnia ofte trøtte, men likevel ikke søvnige.

Sover for lite

Han tror noe av grunnen til at unge menn sliter mest med problemet skyldes søvnmangel.

- Vi så blant annet en sterk sammenheng mellom å jobbe natteskift, og det å være søvnig. Generelt sett er det nok en del unge som rett og slett sover for lite. Hvis man derimot sover mye, men likevel er søvnig, bør man oppsøke lege, sier han.

Søvnapne, ofte kalt snorkesyke, depresjon og narkolepsi er mulige årsaker til søvnighet.

Svært farlig

Bjorvatn peker på flere konsekvenser av for lite søvn.

- Dødsulykker som følge av å sovne bak rattet er et eksempel på hva søvnighet kan føre til. Med tanke på at mange kan løse problemet ved simpelthen å sove mer, så bør de tenke over hvilke dramatiske konsekvenser deres prioriteringer kan ha. Man kan også få redusert funksjonsnivå i dagliglivet og jobb som følge av søvnighet, sier han.

Powered by Labrador CMS