Trening i å redde liv

Folk som lever av å redde liv får aldri trent nok. Nå har profesjonelle livreddere fått sitt eget forsknings- og læringssenter innenfor akuttmedisin i Stavanger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er på akuttrommet. En sykepleier står bøyd over en sengeliggende pasient.

- Hvordan har du det? Hører du meg?

- Jeg har vondt i brystet, det trykker, jeg får ikke puste, stønner pasienten, som tydeligvis har store smerter.

Med ett piper det, pulslinjen på skjermen flater ut. Hjertet har stoppet. Vakthavende lege tilkalles, og sykepleierteamet starter gjenoppliving. Etter noen hektiske øyeblikk slår hjertet igjen.

Heldigvis er dette ingen ekte situasjon.

Livredderne er sykepleierstudenter fra Universitetet i Stavanger (UiS), som har treningsdag på SAFER, Stavanger Acute Medicine Foundation for Education and Research. Senteret åpnet i mai.

Akuttmedisinsk satsing

Høsten 2004 tok Universitetet i Stavanger (UiS), Stavanger Universitetssjukehus (SUS) og Laerdal Medical AS et felles initiativ for å opprette et akuttmedisinsk lærings- og forskningssenter i Stavanger.

Målet var å styrke akuttmedisinsk opplæring og pasientsikkerhet, i første rekke ved å øke kompetansen til personalet hos de tre initiativtakerne.

Senteret skal også drive forskning og utvikle kurstilbud. SAFER vil inngå i et aktivt nettverkssamarbeid med internasjonalt ledende medisinske simuleringssentre.

- Internasjonalt ledende miljø

Tore Lærdal, administrerende direktør i Laerdal Medical AS, var en av initiativtakerne til senteret. Han er sterkt engasjert i SAFERs utvikling.

- I 2002 foreslo vi for daværende Sentralsjukehuset i Rogaland og Høgskolen i Stavanger å akselerere vårt samarbeid. Vi var villige til å donere penger til et nettverk og bidra til finansieringen av et professorat og tre årlige forskningsstipendiater i en femårsperiode, sier Lærdal.

- I Stavanger finnes det et internasjonalt ledende miljø innenfor akuttmedisin, et fagmiljø vi trenger impulser fra. Derfor er det interessant at det nå planlegges et masterstudium i akutt sykepleie, fortsetter Lærdal.

Stor entusiasme

Universitetsdirektør Per Ramvi ved UiS ser også store muligheter med SAFER.

- Bak SAFER ligger det mange gode krefter og stor entusiasme. Dette er vår arena for forskning og utvikling innenfor akuttmedisin, og det betyr mye for UiS.

- Vi ønsker også å videreutvikle og styrke forskningssamarbeidet med SUS. Målet for oss er å finne vår nisje innenfor medisinsk teknologi, og sammen skape et nasjonalt profilområde, understreker Ramvi.

- SAFER gir oss et bredere perspektiv og viser hvordan vi kan jobbe på tvers av fag for å utvikle forskningen, fortsetter universitetsdirektøren.

Lærerikt for studentene

Dekan Marit Boyesen ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiS sier at SAFER vil få stor betydning for utdanning og forskning ved universitetet, spesielt innenfor pasientsikkerhet.

- UiS-studenter i sykepleie har allerede hatt gleden av å ta fasilitetene i bruk.

95 prosent av tilbakemeldingene fra studentene ligger på høyeste terningkast, opplyser Boyesen.

Skal simulere alle ledd

Tilbake i det topp moderne treningslokalet i Stavanger sentrum er pasienten en dukke som hører og snakker ved hjelp av universitetslektor Otto M. Aareskjold ved UiS.

Han sitter bak et enveisglass med et avansert kontrollpanel og styrer hele scenariet sammen med en tekniker. Ellers er det lite som skiller situasjonen og omgivelsene fra et hvilket som helst moderne sykehus.

Like bortenfor står en spesialtilpasset ambulanse. Senere skal det bygges en leilighetskulisse, slik at helsepersonell kan simulere alle ledd i en akuttsituasjon, fra pasienten hentes hjemme og til vedkommende er fremme på sykehuset.

Powered by Labrador CMS