Annonse
Vintersko med pigg har blitt allemannseie. Men er du over 60 – eller jobber som postbud, for eksempel - kan du ha god nytte av denne støtdemperen i tillegg. (Foto: Tom Gustavsen)

Denne hoftedingsen redder deg på glatta

Lårhalsbrudd og hofteskader koster opp mot 2,5 milliarder kroner i året. Nå har forskere utviklet en egen hoftebeskytter som skal gjøre det tryggere å ferdes på hålka. 

Publisert

Polyuretanskum

Polyuretanskum er et avansert materiale som har dynamiske og støtabsorberende egenskaper. Opptil 90 prosent av støtet kan absorberes ved fall.

Materialet er i utgangspunktet mykt, men endrer egenskap ved støt ved at det fastner og fordeler trykket på et større areal. Det forblir mykt etter støtet. Dermed kan det utformes på en tynnere og mer komfortabel måte, samtidig som sikkerheten ivaretas.

Sintef har i samarbeid med NTNU evaluert materialet, og kommet fram til optimal tetthet og tykkelse ved fall og ulike typer støt.

Produsenten Protex har fått midler til samarbeidsprosjektet med Sintef gjennom Skattefunn-ordningen, som administreres av Forskningsrådet.

Allerede blitt komfortabel med brodder om vinteren? Da er du kanskje klar til å ta enda et steg for å takle glattisen.

Hittil i vinter har det vært ekstremt glatt i hovedstaden. I gjennomsnitt har 50 personer havnet på legevakten etter fall på glatta hver eneste dag i årets første måned. Det utgjør en ekstra stor risiko for hoftebrudd.

Nesten 10.000 personer opplever hoftebrudd hvert år, ifølge NRK. Litt over halvparten av bruddene er lårhalsbrudd, viser tall fra Norsk Helseinformatikk.

Svinedyrt mannefall

– Kostnadene knyttet til behandling, rehabilitering og sykehjem ligger på mellom 1,5 og 2,5 milliarder i året, opplyser forsker og produktdesigner Tore Christian Storholmen i Sintef.

Hoftebeskytteren er testet ut av eldre i Trondheim kommune, med gode resultater. (Foto: Kathinka Høyden)

Dette er tall han og forskerkollegene vil til livs. For lårhalsbrudd har store konsekvenser både for individ og samfunn. Nå lanserer de et helt nytt produkt: Hoftebeskytteren HiP. Det gjør de i samarbeid med bedriften Protex i Ålen.

Absorberer 90 prosent av støtet

Hoftebeskytteren er myk og smidig med en sporty design. Men når den utsettes for støt, fastner den og fordeler trykket utover et større areal. Det skjer på grunn av et avansert skum – polyuretan – som kan absorbere hele 90 prosent av et støt.

– Problemet med hoftebrudd er enda større enn det kan se ut som. For eldre med hoftebrudd er dødeligheten etter ett år så høy som rundt 25 prosent. Med andre ord kan det nyutviklede beltet bidra til å bøte på et folkehelseproblem, understreker Storholmen.

Viktig å se bra ut

Beskytteren ser også overraskende bra ut – og minner mest om et sporty belte. Det er ingen tilfeldighet. Dagens eldre ifører seg nemlig ikke hva som helst.

– Målet vårt har vært å designe en hoftebeskytter som folk faktisk er villig til å bruke. Det kan spare samfunnet for enorme summer. I tillegg kommer økt livskvalitet og i ytterste konsekvens lengre liv for enkeltpersoner, sier forskeren.

Tore Christian Storholmen med det nye produktet, som så langt har falt i smak hos den eldre garde. (Foto: Foto: Kathinka Høyden)

– Vi har samarbeidet tett med brukere, fysioterapeuter og ergoterapeuter underveis, hatt flere workshops og mye testing. Vi har fått oss flere virkelighetsjekker når det gjelder utformingen og brukervennligheten, smiler Storholmen. – I tillegg har Trondheim kommune hjulpet oss med å teste ut prototypen.

Hoftebeskytteren HiP er laget av polyuretan-skum. Skummet har dynamiske og støtabsorberende egenskaper, og absorberer opptil 90 prosent av støtet ved et fall. (Foto: Tom Gustavsen)
Powered by Labrador CMS