Vaginal nyvinning

Forskerne mener de nå kan kurere kroniske kjønnssykdommer en gang for alle ved hjelp av en gele.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Unge, skandinaviske kvinner ligger på Europatoppen når det gjelder herpesinfeksjon.

Har man først blitt smittet, kan man i dag ikke bli kvitt sykdommen, men det gjør forskere ved Universitetet i Tromsø noe med.

– Kjønnssykdommer øker i befolkningen, og da er det ille at dagens behandling av vaginale infeksjoner ikke er god nok, sier professor i farmasi ved Det helsevitenskapelige fakultet, Natasa Skalko-Basnet.

Hun forteller at 70 prosent av kvinner som har hatt vaginale infeksjoner får tilbakefall innen ni måneder, og at dette er for dårlig.

Gladnyhet for gravide

– I dag blir ikke gravide kvinner behandlet optimalt for kjønnssykdommer. De tablettene man tar gjennom munnen har bivirkninger og kan skade fosteret. Generelt sett er medisinering i pilleform ikke så bra siden man da behandler hele kroppen, og ikke infeksjonsstedet lokalt, opplyser Skalko-Basnet.

Hun legger til at behandling med vaginal krem heller ikke fungerer godt nok. Urinering, utflod, menstruasjon og sex gjør at kremen forsvinner fra skjeden, og da har den liten nytte.

– De vaginale tablettene som skal føres opp i skjeden er store og fører til at mange føler ubehag. Vi har forsket frem en spesiell gelé som skal smøres direkte i vagina, og som holder seg der i 24 timer.

En rekke eksisterende og nye virkestoffer kan tilsettes slik at den kan anvendes mot mange sykdommer og infeksjoner.

– Geleen gir ingen bivirkninger og fjerner kjønnssykdommen en gang for alle. Du får ikke tilbakefall, og geleen er ikke farlig for gravide, poengterer Skalko-Basnet.

Kjønnssykdommer under graviditet er spesielt farlig for fosteret. Det kan føre til abort eller prematur fødsel. Risikoen er ekstra stor dersom mor får herpesutbrudd for første gang under graviditeten.

Babyen kan da smittes under fødsel, og dette kan igjen føre til hjerneskade - i verste fall død. Har mor herpesutbrudd er det 30–50 prosent fare for at babyen blir smittet.

Ifølge Metodebok i Nyfødtmedisin ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), er smitte under fødselen den aller vanligste. Smitten skjer ved kontakt med virus i fødselskanalen.

Det er derfor normalt å ta keisersnitt i de tilfellene mor har førstegangsutbrudd med herpes. Har hun derimot hatt herpes tidligere, har fosteret utviklet antistoffer. I USA får cirka 50 prosent av gravide kvinner herpesutbrudd.

Blusser opp hos gravide

Barnelege ved UNN, Claus Klingenberg, forteller at vordende mødre med herpes har økt risiko for å få utbrudd, og at disse blir medisinert med tabletter. Dersom barnet smittes av herpes under fødselen får det intravenøs behandling i 2–3 uker.

– Blir babyen helt frisk?

– Det er avhengig av hvilken form for herpessykdom barnet utvikler. Hvis det nyfødte barnet får herpes kun på hud og slimhinne blir de vanligvis friske.

– Hvis barnet får en mer systemisk infeksjon eller hjernebetennelse blir de fleste ikke friske, og har stor risiko for alvorlig nevrologisk senskade eller død, informerer Klingenberg.

Trenger ikke være kronisk

Kjønnssykdommer er ikke bare farlig for mor og barn, men kan også føre til sterilitet. Professor Skalko-Basnet lurer derfor på hvorfor ikke en ordentlig behandling av kjønnssykdommer hos kvinner har kommet på markedet før.

Medisinene er jo der, men behandlingsmetodene er for dårlige. Hun mener kvinnehelse generelt ikke er prioritert i samfunnet, og at forskningen dermed ikke får nok økonomisk støtte.

– Har du for eksempel lungebetennelse får du medisin og blir frisk, du skal jo ikke ha tilbakefall, men slik er det altså med kjønnssykdommer. Sykdommen blir sett på som kronisk og du plages resten av livet - noe som er helt unødvendig.

Skalko-Basnet leder forskergruppen Drug Transport and Delivery som har spesialisert seg nettopp på kvinners helse og vaginal medisinering. Forskerne har stor tro på at geleen de kommer opp med kan bety et stort fremskritt for kvinner med kjønnssykdommer.

– Vi har geleen, og den er bra. Utfordringen er å vekke legemiddelindustriens interesse siden den er mest opptatt av å ta patent på nye medikamenter. Vi bruker ikke nye medikamenter, for de som finnes i dagens marked fungerer.

– Vi har derimot fokusert på en mer effektiv behandlingsmetode – en gelé som påføres i vagina, sier hun.

Store muligheter

Den nye geleen gir ikke bare de smittede en mulighet til å bli friske, den gir kvinner en helt ny måte å beskytte seg på. Geleen kan nemlig også smøres i vagina for å forhindre smittsomme kjønnssykdommer.

– Jeg vil først og fremst oppfordre alle til å bruke kondom, men skulle en kvinne være i en situasjon der man ikke får mannen til å bruke dette, kan kvinnen beskytte seg med å smøre seg med gelé som forhindrer smitte av seksuelt overførbare sykdommer.

– Dette gjør at kvinner slipper å være så utsatt, og at de kan ta ansvar for sine egne liv, sier forskeren.

Powered by Labrador CMS