Noen er "immune" mot trening

Sliter du deg ut på treningssenteret dag etter dag uten at du synes kroppen kommer i bedre form av den grunn?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Man sier gjerne at trening gir et bedre immunsystem, men nå viser det seg at enkelte nesten kan være immune mot trening.

Det er kanskje ikke noen overraskelse at enkelte kommer raskere i form enn andre. Mer overraskende er hvor mye mindre enkelte mennesker får ut av treninga.

- Forbløffende variasjon

- Det er en forbløffende variasjon i responsen på trening. Det store flertallet vil ha fordel av trening på en eller annen måte, men det finnes en minoritet som kanskje ikke får noen effekt på formen, eller risikoen for å utvikle sykdommer som diabetes, sier professor Claude Bouchard, ifølge New Scientist.

Han har ledet en forskergruppe som har sett på hvilken rolle genene spiller for hvorvidt mennesker kommer i form eller blir mer motstandsdyktige mot sykdommer når de trener.

Forskergruppen ved Lousiana State University i USA satte en gruppe på 742 personer fra 213 forskjellige familier på et hardt treningsprogram i 20 uker for å forbedre utholdenheten.

Enkelte viste ingen forbedring

Underveis testet de blant annet utviklingen av oksygenopptak, blodtrykk, puls, blodgjennomstrømming og insulinresistans. Noen av trimmerne viste stor forbedring, mens andre ikke viste noen forbedring i det hele tatt.

Ingen av prøvekaninene hadde vært i regelmessig fysisk aktivitet de siste seks månedene før forsøket ble satt i gang.

Alle ble bedt om å trene på sykler. De siste ukene i studien trente de 50 minutter tre ganger i uka, på et nivå som var 75 prosent av det de maksimalt klarte å gi da treningen startet.

- Negativt, men sant

Oksygenopptaket - som måler evnen til å utføre arbeid, økte gjennomsnittlig med 17 prosent. De mest trenbare forsøkspersonene økte imidlertid sitt oksygenopptak med over 40 prosent, mens de minst trenbare personene ikke opplevde noen forbedring i det hele tatt.

Lignende mønster ble avdekket for blodgjennomstrømming, blodtrykk, puls og andre markører på formnivå. Insulinsensitiviteten varierte også. Hos 58 prosent av trenerne ble den forbedret, mens den ikke ble bedre hos de resterende. I noen få tilfeller ble den faktisk verre.

- Det er negativt, men det er sant. Noen mennesker står på, men får ingen forbedring, sier Kathryn North fra Institute of Neuromuscular Research ved Children’s Hospital at Westmead i Sydney i Australia.

Genetiske forskjeller

Forskerne har registrert genetiske forskjeller mellom forsøkspersonene som har en samvariasjon med utbyttet de fikk av treningen.

- Vi trenger å innse at selv om trening har klare fordeler stort sett, så fungerer det kanskje ikke for alle. Enkelte kan få mer ut av å endre dietten sin, sier Mark Hargreaves ved Deakin University i Melbourne i Australia.

Andre er bekymret for at dette skal bli et nytt argument for sofapotetene.

- Det kan være en bekymring dersom disse funnene gjør at folk trener mindre. Det denne studien viser er at alle er unike. Derfor bør treningsprogrammer tilpasses den enkeltes behov. Men alle bør gjøre noe for å holde seg i form, sier Sam Howells, sportsfysiolog ved Lilleshall Sports Injury and Human Performance Centre i Storbritannia, til BBC.

Forskningsresultatene ble presentert ved den australske Health and Medical Research Congress i Syney i forrige uke, melder New Scientist.

Lenker:

Claude Bouchard: Hjemmeside
Claude Bouchard: Biografi
New Scientist: Some people are “immune” to exercise
BBC: Exercise “may benefit some less”
 

Powered by Labrador CMS