– I munnen har vi sukkerreseptorer, og det skal bare noen sukkerkorn til før de reagerer og gir belønningssystemet i hjernen et kick, sier professor Aina Ravna. (Foto: urbans, Shutterstock, NTB scanpix)
Derfor blir du avhengig av sukker
Nordmenn spiser over 25 kilo sukker per år, men hvorfor spiser vi så mye når vi vet at det er usunt?
Sukker kan sammenlignes med stoffer som heroin og morfin. Helt sant!
Forskning viser nemlig at sukkeret snakker med akkurat de samme systemene i kroppen som gjør oss avhengig av narkotika.
– Sukker er som et rusmiddel for hjernen, sier professor Aina Ravna ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.
Hun forteller at bare bittelitt sukker i munnen får hjernen til å ønske seg mer.
– I munnen har vi sukkerreseptorer, og det skal bare noen sukkerkorn til før de reagerer og gir belønningssystemet i hjernen et kick, sier professoren.
Belønningssystemet ligger i urhjernen og er lystsenteret som styrer instinktene våre, som jakt og sex. Disse har vært viktige for menneskenes overlevelse gjennom tidene.
Rotter fikk spasmer uten sukker
– I tillegg reagerer vi på sukker når vi spiser det, altså når vi får det i blodomløpet via fordøyelsen. Da går sukkeret direkte til opiatsystemet i ryggraden, kroppens eget smertestillende. Dette er et system som kan gjøre oss avhengig av morfin og heroin, sier Ravna.
Det samme systemet premierer deg for eksempel med lykkefølelse etter joggeturen og gjør deg avhengig av denne gode følelsen etter trening.
– Blir du avhengig av sukker, så er både belønningssystemet og opiatsystemet berørt. Forskning på rotter viser at de som ble fratatt et jevnlig sukkerinntak, fikk abstinenser som risting og skjelving. Dette ligner veldig på reaksjonen til narkotikamisbrukere på avvenning, sier Ravna.
Vi ønsker oss det vi ikke kan få
Ravna forteller at sukkeret gir oss et sug etter mer, spesielt når vi ikke har tilgang. Derfor er det er så vanskelig å legge om kostholdet.
– Rotteforsøk viser at de rottene som har tilgang til sukker halve døgnet, har mer sukkersug enn de som har tilgang til sukker hele døgnet.
Hun tror det er derfor vi sliter med å holde dietter. Når sukker er forbudt, ønsker vi det bare mer.
– Sukkeret trigger kroppen, og har vi ikke tilgang, så vil vi ha det. Dette kan nok sammenlignes med urmennesket som sjelden fikk tak i sukker. Da gjaldt det å få i seg mest mulig når de endelig hadde muligheten. Bare tenk på all den uappetittlige maten urmennesket må ha spist for å overleve. Da er det ikke vanskelig å tenke seg at sukker og søtt var ekstra høyt verdsatt, sier professoren.
Ravna tror dermed det er en sukkerfelle å prøve å holde seg helt unna sukker.
– Belønningssystemet i hjernen gjør at du får enda mer lyst på sukker. Det samme systemet gjør at vi finner oss kjæreste, sier hun.
Butikkene utnytter sukkersuget
Forskeren mener vi likevel må være moderate når det gjelder sukker, for det er ikke bra for oss.
– Sukkeravhengighet blir utnyttet av salgsnæringen. Bare se på hvor de plasserer sjokolade og godteri ved disken i butikken. Jeg er helt enig med helseminister Bent Høie om at dette må det bli en stopper for, sier Ravna.
Høie gikk tidligere i sommer ut og ville fjerne det han kalte godte-terror ved disken i butikken.
– Jeg har sett meg grundig lei på det som foreldre utsettes for i kassaområdet i matbutikkene våre. Sjokolade og godteri er plassert lavt for å lokke barn og foreldre til å kjøpe. Det er rett og slett godteri-terror som vi må bli kvitt, sa Høie til VG under EAT-konferansen i Stockholm tidligere i juni.
– Noe av det verste knyttet til sukkerforbruket er at dagligvarebutikkene bevisst bruker det til å lokke kundene til å kjøpe sukker og godteri, ved å plassere dem strategisk på siste del av sløyfen du går i, når du handler i matvarebutikkene i Norge, la han til.
Referanser:
Ahmed, S.H., mfl. Sugar addiction: pushing the drug-sugar analogy to the limit. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 16 (4) juli 2013. doi: 10.1097/MCO.0b013e328361c8b8. Sammendrag.
Nicole M. Avena, mfl. Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neurosci Biobehav Review, may 2008. Sammendrag.
Colantuoni C., mfl. Evidence that intermittent, excessive sugar intake causes endogenous opioid dependence. Obesity research, juni 2002. DOI:10.1038/oby.2002.66. Sammendrag.
Nicole M. Avena, mfl. Sugar-dependent rats show enhanced intake of unsweetened ethanol. Science direct, volum 34, nr. 2–3, november 2004. doi:10.1016/j.alcohol.2004.09.006. Sammendrag.