Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
- Vitamin A, betakaroten og vitamin E kan kanskje øke dødeligheten, skriver danske forskere i den nye undersøkelsen.
Resultatene for vitamin C og selen er uklare, og forskerne oppfordrer til flere undersøkelser.
- Antioksidanttilskudd bør vurderes som medisinske produkter og bør gjennomgå tilstrekkelig evaluering før de markedsføres, konkluderer de.
- Vi finner ikke noe bevis som støtter antioksidanttilskudd for å forhindre dødelighet hos friske mennesker.
Forskerne understreker at studien ikke tar for seg antioksidanttilskudd til pasienter som har spesielle behov for antioksidanter, eller effekten av antioksidanter som finnes naturlig i frukt og grønnsaker.
Beskytter kroppen
Antioksidanter beskytter kroppen mot såkalte frie oksygenradikaler, som skader arvestoffet.
Antioksidanter finnes det mye av i frukt og grønnsaker, og det er godt etablert at disse stoffene gir en helsefremmende effekt i naturlig form.
Det er imidlertid mange mennesker som ikke får i seg nok frukt og grønnsaker, og kosttilskudd har blitt stadig mer populært.
Folk kjøper vitaminene A, C og E, samt betakaroten og selen, i den tro at det har en positiv helseeffekt.
Nå konkluderes det med at særlig vitaminene A og E, samt betakaroten, tvert i mot er knyttet til en økt risiko for å dø av hjerte- karsykdommer og kreft.
16 prosent opp
Det er professor Christian Gluud ved Rikshospitalet i København, som gjennom det såkalte Cochrane-nettverket har analysert publisert forskning om randomiserte kliniske tester av antioksidanter fram til i dag.
Til sammen har forskeren sett på 67 studier som omfatter 232 000 deltakere. Forsøkspersonene har enten fått antioksidanter i pilleform, placebo eller ingenting.
Granskingen viser at deltakere som fikk vitamin A fikk en økt dødelighet på 16 prosent, se som fikk vitamin E fikk fire prosent økt dødsrisiko, og for betakaroten økte risikoen med sju prosent.
- Vi tror at inntakt av disse antioksidantene har ført til en økning i tilfellene av hjerte- karsykdommer og kreft, uttaler professor Gluud.
Skadelig betakaroten
Annonse
Professor Lars Vatten ved NTNU er en av Norges fremste epidemiologer. Han kjenner ikke denne studien spesielt, men viser til en undersøkelse som peker i samme retning.
– For en del år tilbake testet man ut betakaroten, som fins i gulrøtter, i forhold til lungekreft, hvor halvparten fikk betakaroten som kosttilskudd. Denne undersøkelsen ble avbrutt, fordi det viste seg at dødeligheten økte blant de som fikk betakaroten, forteller professor Vatten.
Den finske Alpha-Tocopherol-Beta-Carotene (ATBC)-studien viser også økt dødelighet for prostatapasienter som fikk betakaroten.
Vil ha strengere regulering
De danske forskerne etterlyser altså strengere regulering av kosttilskuddsindustrien.
Jeffrey Blumberg er direktør ved Antioxidants Research Laboratory ved USDA Human Nutrition Research Centre on Aging, og er ikke helt overbevist.
Han mener forskerne bak den nye studien går for langt i sine anbefalinger om strengere regulering av antioksidanttilskudd.
- Ikke noe sted i rapporten finner jeg en gjennomgang av reguleringspraksis, -effektivitet eller evaluering av offentlig helsepolitikk, prosedyrer eller politikk, sier han i en pressemelding fra Center for the Advancement of Health i USA.
- Ikke grunnlag
Blumberg advarer også mot å se på dødsfall av alle årsaker (fra kreft til bilulykker), for å måle antioksidanters innvirkning på liv og helse.
- Det finnes ikke noe grunnlag i biologien for å anta at ett eller flere av disse næringsstoffene kan drepe gjennom noen mekanismer, sier han i pressemeldingen.
En representant fra kosttilskuddsindustrien stiller spørsmålstegn både ved studiens konklusjoner og ved kriteriene forskerne har brukt for å velge ut hvilke forskningsrapporter de ville gjennomgå.
Annonse
Gulrot fremdeles bra
Vatten ved NTNU viser også til at den danske gjennomgangen gjelder disse tilskuddene gitt i spesielt høye doser.
- Det anbefales ikke. Derimot er det ingen grunn til uro om man tar multivitamintilskudd i normale doser.
For ordens skyld: Inntak av antioksidanter i form av gulrøtter, løk og hvitløk er uansett like sunt som før.
Referanse:
Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C. Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 2. Art. No.: CD007176. DOI: 10.1002/14651858.CD007176