Kjøtt er flott

Vi nordmenn synes kjøtt er bra mat. Til tross for trusselen fra kugalskap og munn- og klovsyke har vi høye tanker om norsk kjøtt, og selv damene dilter etter herrene mot et mer kjøttfullt kosthold.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn spiser mer kjøtt, og det ser ut til å være kvinner og gamle som står for mye av økningen. Gamle gomler kjøtt oftere, og kvinner nærmer seg kjøttvanene til menn, sier en rapport om utviklinga i kjøttforbruk og holdninger fra 1997 til 2004. Undersøkelsen ble utført for Opplysningskontoret for kjøtt, og ble presentert på fagdag om Kjøtt og Helse hos Matforsk.

- Det økte forbruket kan skyldes både bedre økonomi og kostholdsrådene til Fedon Lindberg, skriver Randi Lavik fra Statens Institutt for forbruksforskning, som har utført undersøkelsen. Dessuten kan det være en følge av ny tillit til kvaliteten på råvarene.

I 2001 blomstret skepsisen til biff og svinekjøtt opp i forbindelse med krisene rundt kugalskap og munn- og klovsyke, men tilliten til norsk kjøtt var snart tilbake. I 2004 stolte hele 91 prosent av de spurte på at norsk kjøttindustri leverte trygt kjøtt.

Lar oss ikke skremme

Vi har i det hele tatt færre betenkeligheter med å spise kjøtt, konkluderer rapporten. Fram til år 2000 hadde rundt 63 prosent av oss ingen betenkeligheter
med kjøttforbruket vårt. I underkant av 40 prosent hadde innvendinger mot vanene sine, men bare halvparten av disse gjorde noe med saken.

Så opprant 2001, året hvor kugalskapen spredte seg til store deler av Europa, og munn- og klovsyke herjet i England. Etter dette fikk 50 prosent av den norske befolkningen betenkeligheter med inntaket av kjøttmat. 26 prosent av oss forandret forbruket.

Men vi lot oss ikke skremme særlig lenge. I 2004 hadde 91 prosent av de spurte igjen tillit til at det norske kjøttet var trygt. Det er ti prosent flere enn i 1997. Andelen som trodde at husdyra ble godt behandlet, steg også fra 57 prosent i 2001 til 74 prosent i 2004.

Kjøtt tre ganger i uka.

I 2004 var det mer kjøtt til middag enn noensinne, skal vi tro rapporten. Stadig flere valgte kjøtt som hovedingrediens i middagen minst 3 ganger i uka. 52 prosent av mennene i parforhold hadde tre eller flere ukentlige kjøttmiddager igjennom hele perioden, mens tallet for kvinner har gått opp fra 48 prosent i 1997 til 57 prosent i 2004.

For enslige kvinner uten barn har tallene også skutt i været. Mens 52 prosent hadde kjøtt som hovedingrediens i minst tre middager i uka i 1997, kostet hele 66 prosent på seg det samme i 2004. De gamle unner seg også mer kjøtt til middag enn tidligere.

Fedon og godt utvalg

"Ikke bare kjøttdeig i dagens butikker."

Det kan være flere grunner til det økte kjøttforbruket, mener Lavik. Kostholdsdebattene i media er nok en av dem. Hele 27 prosent av de spurte sa at de hadde forandret kjøttforbruket sitt, og spiste mindre brød, poteter, pasta og bearbeidet kjøtt. Til gjengjeld åt de mer frukt, grønnsaker, kylling, rent kjøtt og fisk.

Her var det imidlertid en viss forskjell på kvinner og menn. Damene så ut til å stole på rådene til Fedon Lindberg, mens mennene holdt seg mest til de etablerte kostholdsekspertene. Diettdebatten er imidlertid neppe den eneste forklaringa på at vi spiser mer kjøtt, mener Lavik. Bedre økonomi og et mer spennende utvalg i butikkene gjør nok sitt.

- Dessuten har myndigheter, aktører i kjøttbransjen og dagligvarebransjen gjort en innsats i forhold til dyrehelseproblematikken og matvaretrygghet, skriver Lavik. Det gjør at folk føler seg tryggere på at maten de kjøper i butikken ikke er helsefarlig.

Powered by Labrador CMS